In perioada 8 – 9 iunie 2013 o echipa formata din 18 studenti medicinisti in an terminal si 20 medici (primari si rezidenti) s-au deplasat in comuna Melinesti din judetul Dolj

Scopul caravanei a fost de a acorda sansa localnicilor cu o situatie financiara deficitara la un consult medical de specialitate.  Medicii voluntari ai caravanei provin din urmatoarele specialitati: cardiologie, radiologie, oftalmologie, neurologie, pediatrie, reumatologie, anestezie si terapie intensiva, medicina interna, anatomo-patologie si chirurgie Toate investigatiile sunt gratuite. Printre acestea se numara: recoltarea din sange capilar de colesterol, trigliceride, glicemie si hemoglobina , electrocardiograma, ecografie abdominala si examen oftalmologic de specialitate. In ceea ce priveste copii, se vor realiza si teste rapide pentru streptococ, rotavirus si adenovirus.

S-au alaturat echipei Grupului de initiativa „Impreuna pentru Sanatatea Rurala” si echipa de voluntari "Impreuna invingem Tuberculoza". Prin aceasta campanie de informare se urmareste constientizarea populatiei asupra simptomelor, modului de preventie si a tratamentului tuberculozei. De asemenea, studentii medicinisti au reprezentat si Asociatia de Pacienti cu Aritmii. Scopul principal al asociatiei este de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei in legatura cu aceasta maladie. O mare parte din pacientii cu fibrilatie atriala afla ca au aceasta aritmie dupa ce au facut accident vascular cerebral. Asociatia isi propune sa ajute populatia sa depisteze fibrilatia atriala si sa constientizeze importanta tratamentului preventiv administrat corect.


Partenerii si sponsorii acestei deplasari sunt: UMF “Carol Davila”, Colegiul Medicilor din Romania, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov si Dolj, Asociatia Comunelor din Romania, Spitalul Clinic Colentina, alaturi de companiile TEVA Pharmaceutical Industries, Roche Romania, Intro Design, TehnoIndustrial si PEPSI.

“Impreuna pentru Sanatate Rurala” este o initiativa a Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”. Proiectul de voluntariat se desfasoara sub forma de caravane de sanatate in localitati fara acces la investigatii medicale, in cadrul unui weekend. Pana in prezent au fost vizitate 18 locatii de acest gen ,dintre care 4 in cadrul Deltei Dunarii.


Un rezumat in imagini al activitatii noastre precedente o puteti gasi pe pagina de Facebook a proiectului.

Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti din cadrul UMF “Carol Davila” este cea mai veche organizatie de profil din tara si are la activ peste 30 proiecte anuale de mare amploare, printre care Congresul National al Studentilor si Tinerilor Medici, Campanie de donare de sange, Campanie de prevenire a cancerului de col uterin, Zilele Educatiei Medicale, cursuri de prim ajutor, programe educationale pentru copii ca Micii Sanitari si Teddy Bear Hospital, Simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicina, schimburi studentesti nationale si internationale, tabere studentesti la munte si la mare, ceremonia de depunere a juramantului lui Hipocrat, diverse alte campanii informare de sanatate publica, conferinte si seminarii de educatie medicala.