Aproximativ 3000 de persoane semneaza petitia „Cerem statului sa sustina persoanele cu autism, pentru a deveni adulti independenti si activi in societate”

Joi, 15 noiembrie, ora 11:00, reprezentantii Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist depun petitia „Cerem statului sa sustina persoanele cu autism, pentru a deveni adulti independenti si activi in societate” insotita de aproape 3.000 de semnaturi ale sustinatorilor, la cabinetul Primului Ministru, Victor Ponta si au solicitat si o intalnire cu acesta.


Petitia si copii ale semnaturilor vor fi depuse in aceeasi zi la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice.

Petitia si cererile ei pot fi gasite online aici.

Incidenta tulburarilor din spectrul autismului a crescut in mod alarmant. Conform statisticilor internationale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea si integrarea senzoriala a individului. Fara interventie, riscul este ca acea persoana sa ramana izolata toata viata si dependenta de sprijinul altei persoane.

„Solicitam Primului Ministru si  reprezentantilor administratiei publice centrale sa se implice activ in sprijinul persoanelor cu autism. Fondurile pe care le –ar folosi  Romania pentru asistarea sociala a unei persoane cu autism de-a lungul vietii, prin plata unui asistent/insotitor personal si apoi a unui personal platit intr-un centru special pentru adulti cu handicap  sunt mult mai mari decat cele care ar fi folosite in primii sai ani de viata pentru servicii specializate. Prin sustinerea serviciilor de interventie, coordonate de psihopedagogi specializati, autoritatile ajuta copilul cu autism sa devina un adult independent, sa aiba un loc de munca, deci il ajuta sa devina  contribuabil, nu asistat” a declarat Andreea Sorescu, parinte de copil cu autism, Presedinte al F.E.D.R.A.

Aceasta petitie este initiata cu sprijinul Stirilor Kanal D in cadrul campaniei sociale “Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!”.

***
Despre FEDRA
Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrita, Autism Transilvania, ASPA Suceava, Centrul Terapeutic Marea Neagra, Copiii de Cristal Brasov, Dincolo de Autism, Help Malin, Invingem Autismul, Romanian Angel Appeal si Univers Plus Piatra Neamt.


Pentru mai multe detali, va rugam contactati:
Carmen Gherca, Vicepresedinte FEDRA, tel: 0729 914 094