Fundatia "Pentru Voi", in colaborare cu Institutul pentru Politici Publice si Federatia Incluziune Romania, lanseaza campania "Partidele fata in fata cu dizabilitatea". Campania isi propune includerea tematicii dizabilitatii in agenda electorala, in perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie a.c.

Romania se pregateste sa ratifice Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati, un document care marcheaza, istoric, trecerea la o noua intelegere a dizabilitatii: la fel ca si diversitatea etnica sau religioasa, de orientare sexuala sau politica, dizabilitatea este o forma de manifestare a diversitatii umane.

Cea mai recenta dovada a acestei abordari a dizabilitatii este discursul presedintelui ales al SUA, Barack Obama "It’s the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Latino, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled – Americans who sent a message to the world that we have never been a collection of Red States and Blue States: we are, and always will be, the United States of America."

Este raspunsul dat de americani tineri si varstnici, bogati si saraci, democrati si republicani, negri, albi, latini, asiatici, homo si heterosexuali, cu dizabilitati si fara dizabilitati care au trimis lumii mesajul ca nu am fost niciodata o colectie de state rosii si state albastre: suntem si vom fi mereu Statele Unite ale Americii.

Si noi ne dorim si ne asteptam de la cei care ne conduc sa inteleaga ca persoanele cu dizabilitati sunt cetateni cu drepturi depline ai Romaniei si ca este responsabilitatea statului roman sa asigure respectarea acestor drepturi.

Campania "Partidele fata in fata cu dizabilitatea" ofera Partidelor politice oportunitatea de a prezenta votantilor modalitatile concrete prin care vor promova incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Totodata, campania isi propune informarea persoanelor cu dizabilitati si a familiilor lor (adica un electorat de 1 milion si jumatate de votanti) pentru a alege in cunostiinta de cauza.

In acest sens, organizatiile initiatoare au trimis o scrisoare principalelor 3 partide politice din Romania prin care li se solicita, ca pana la data de 19 noiembrie a.c., sa precizeze 3 prioritati ale acestora in domeniul dizabilitatii si sa raspunda la urmatoarele 3 intrebari:                 

1. Veti vota in favoarea ratificarii Conventiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati?

2. Ce masuri legislative veti lua pentru stoparea abuzurilor in ceea ce priveste aplicarea Legii 448/2006 in domeniul functionarii unitatilor protejate? (Mai multe informatii despre unitatile protejate „capusa” la: www.pentruvoi.ro/comunicate/UPcapuse13noi.pdf )

3. Desi incluziunea sociala si viata in comunitate, sustinuta de servicii comunitare de calitate, sunt stipulate in toate strategiile si documentele oficiale din domeniul dizabilitatii, pana in prezent nu a fost inchisa nici o institutie rezidentiala pentru persoane adulte cu dizabilitati intelectuale. Din nefericire, statul roman continua sa investeasca in „reabilitarea” acestora, ignorand faptul ca insasi existenta acestui gen de institutii  de tip azil este o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Ce politici concrete in favoarea inchiderii acestui tip de institutii si a orientarii fondurilor catre servicii sociale comunitare de calitate va promova Partidul dumneavostra?

Odata centralizate, raspunsurile Partidelor vor fi comunicate in presa centrala si locala, pe site-ul Fundatiei „Pentru Voi” si al Institutului pentru Politici Publice si in spatiu virtual, pentru a contribui la buna informare a electoratului.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la: Fundatia "Pentru Voi" tel-fax: 0356.421.215 / email: pentruvoi@pentruvoi.ro, persoana de contact: Nicoleta Foica sau Institutul pentru Politici Publice tel: 021.212.31.26 email: loredanae@ipp.ro, persoana de contact: Loredana Ercus.

Va multumim.

Laila Onu, Director Executiv - Fundatia Pentru Voi     

Violeta Alexandru, Director - Institutul pentru Politici Publice

Emanuela Leampar, Presedinte - Federatia Incluziune Romania