Evenimentul de incheiere a programului international de educatie dedicat mediului inconjurator Scoli Europene pentru o Planeta Vie a avut loc in perioada 5-8 iunie la Moieciu de Sus, Brasov. Romania a fost reprezentata in acest program de 4 scoli din judetele Neamt, Iasi, Cluj si Mures.

Impreuna cu elevi si profesori din alte 8 tari, acestia au implementat proiecte pentru conservarea mediului inconjurator, prin activitati variate, de la constructia unor gradini in incintele scolilor, evenimente de strada sau piese de teatru, pana la expozitii si campanii prin care elevii invata de la elevi.

“Prin programul Scoli Europene pentru o Planeta Vie ne dorim in mod special sa le aratam elevilor posibilitati de a se implica in cauze de mediu, de a-si exprima opiniile in public si de a-i motiva si pe ceilalti sa participe la activitati”, a afirmat Catalina Murariu, Coordonator Educatie pentru Dezvoltare Durabila WWF-Romania. “Pentru noi, implicarea matura si in acelasi timp entuziasta a elevilor este cea mai mare realizare a proiectului.”

33 de echipe din 10 tari, respectiv Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Moldova, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Ungaria au raspuns apelului WWF de a lua atitudine pentru mediul inconjurator si pentru viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii si tineri cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani au realizat proiecte in  jurul temelor: „Dunarea - linia vie a Europei”,„Amprenta ecologica” si „Spirit cetatenesc activ”. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie si au organizat drumetii, marsuri si campanii de informare. Ideile si implementarea proiectelor au fost in totalitate in responsabilitatea tinerilor si au depins numai de creativitatea lor, profesorii avand doar rolul de suport.

La evenimentul final de la Moeciu, fiecare echipa din concurs a fost reprezentata de cate un profesor si un elev, care au prezentat activitatile de protejare si conservare a naturii in cadrul unui „bazar de proiecte”. Școlile care au reprezentat Romania in cadrul programului si, implicit, la evenimentul final sunt:

Scoala cu clasele I-VIII nr. 1, din Piatra Neamt, judet Neamt
Elevii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, coordonati de profesorul Gheorghita Tifui, s-au concentrat asupra Amprentei ecologice in proiectul implementat. De-a lungul anului scolar, au promovat conceptul de Amprenta ecologica in randul comunitatii si au derulat diverse activitati de colectare selectiva si reciclare.

Scoala cu clasele I-VIII Dimitrie Anghel, din Miroslava, judet Iasi
Echipa „Zero deseuri” (Zero waste) a fost alcatuita din elevi de 11-13 ani si coordonata de profesoara Nicoleta Potorac. Temele majore ale proiectului au fost Amprenta de carbon si reducerea deseurilor din comunitate si din scoala. Printre activitati s-au numarat ateliere tinute de elevi pentru colegi, plantarea unei mini-livezi in curtea scolii, crearea unui punct de colectare selectiva a deseurilor in curtea scolii si atragerea sustinerii autoritatilor locale.

Liceul Apáczai Csere János, din Cluj Napoca, judet Cluj
Sub coordonarea profesorului Alpár Vörös, elevii clujeni cu varste intre 16 si 18 ani au militat pentru reducerea Amprentei ecologice a scolii si a membrilor comunitatii locale, incepand cu familiile si prietenii lor. Printre activitatile intreprinse, s-au numarat organizarea a trei evenimente Earth Hour (Ora Pamantului) in trei localitati din judetul Cluj, plasarea in scoala a unor abtibilduri special create, cu mesaje de incurajare a  economisirii apei si a electricitatii, crearea unei colectii vestimentare din hartie reciclata, numeroase activitati de comunicare si plantarea a peste 300 de copaci.

Clubul copiilor Sighisoara, din Sighisoara, judes Mures

Echipa „Garda verde” din Sighisoara si-a concentrat eforturile asupra conservarii patrimoniului cultural si natural, alegand sa protejeze Rezervatia Naturala „Codrii seculari Breite” si sa reduca accesul masinilor in cetate.

In acest an s-a desfasurat cea de-a cincea editie a programului Scoli Europene pentru o Planeta Vie. De la prima editie a proiectului (2008), 4000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani au pus in practica actiuni de ecologie. In anul scolar 2012/2013 startul initiativei a fost dat la Academia derulata in octombrie 2012, in Austria, timp de o saptamana. Prin workshop-uri si activitati in aer liber, expertii WWF le-au prezentat elevilor si profesorilor temele proiectului si instrumentele prin care acesta poate fi implementat. Evolutia proiectelor prezentate de-a  lungul celor 4 editii poate fi urmarita prin intermediul unui blog accesibil publicului: http://schools.foralivingplanet.eu.  Aici, echipele din diversele scoli participante la program au tinut jurnale de proiect, au postat fotografii si inregistrari video si au avut oportunitatea sa isi impartaseasca experientele.

Termenul limita pentru inscrieri in editia a sasea a programului Scoli Europene pentru o Planeta Vie este 9 iulie 2013.

***
Despre WWF
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa.
www.erstestiftung.org


Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:
Catalina Murariu, Coordonator Educatie pentru Dezvoltare Durabila WWF-Romania, email: cmurariu@wwfdcp.ro, tel: 0730 098 104
Mariana Oprea, Specialist PR – Grafitti PR, email: mariana.oprea@graffitipr.ro, tel: 0730 202 354