Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, 11 persoane cu Sindrom Down, beneficiari ai FundaÅ£iei „Pentru Voi”, s-au întâlnit cu domnul Zoltan Marossy subprefectul judeÅ£ului Timiş şi cu domnul Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului JudeÅ£ean Timiş pentru a le aduce la cunoştinţă problemele cu care se confruntă în privinÅ£a angajării în muncă.

„Acum lucrez la Centrul de zi „Pentru Voi”, dar vreau sa fiu angajat cu contract de muncă, să am banii mei, să îmi pot ajuta familia.” a declarat Iosif Farago, un tânăr de 23 ani cu Sindrom Down, prezent la întâlnire.

Grupul de tineri cu Sindrom Down nu a mers cu mâna goală ci a adus autorităţilor fotografii de la activităţile pe care le desfăşoară şi produse realizate chiar de ei în cadrul centrului de zi: felicitări cusute, cu sclipici, ornamente de Paşte, lumânări parfumate precum şi mostre de cărÅ£i de vizită, pliante, broşuri realizare pentru companii mari din oraş. Toate acestea sunt o dovadă în plus a determinării şi abilităţilor lor de muncă. După întâlnire, aceştia au luat prânzul la McDonald’s, unul din locurile lor preferate din oraş

Unul din obstacolele angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale îl constituie Codul Muncii, care interzice angajarea persoanelor puse sub interdicÅ£ie judecătorească.

„Solicităm conducerii judeÅ£ene să sprijine persoanele cu Sindrom Down care sunt puse sub interdicÅ£ie să poată munci în unităţi protejate, cu acordul tutorelui, la fel ca şi minorii între 16-18 ani. În ciuda declaraÅ£iilor guvernamentale potrivit cărora noul Cod al Muncii încurajează munca, persoanelor cu dizabilităţi intelectuale li se încalcă în continuare dreptul la muncă.” a declarat Laila Onu, director executiv al FundaÅ£iei „Pentru Voi”

Pentru detalii si fotografii accesaţi www.pentruvoi.ro