Mai mult de 100 de comunitati locale au aplicat la concursul organizat de Ovidiu Rom si de Ministerul Educatiei in vara aceasta iar 14 dintre acestea au castigat finantare in valoare totala de 150,000 de dolari, care vor ajuta aceste comunitati sa aduca la gradinita fiecare copil sarac intre 4 si 6 ani. Organizatorii concursului planificasera initial sa ofere sponsorizare pentru doar 5 comunitati locale, insa au suplimentat atat numarul de locuri, cat si finantarea, ca urmare a numeroaselor inscrieri, si se asteapta ca aproximativ 1,000 de copii sa beneficieze de acest proiect.

„Vizitele in comunitatile din toata tara au confirmat faptul ca exista un numar socant de mare de copii care nu au acces la gradinita”,  a spus Maria Gheorghiu, co-fondator si director executiv al Asociatiei Ovidiu Rom. „Dar vestea buna este ca multi primari, directori de scoli si cetateni vor sa schimbe acest lucru. Prin urmare, am crescut numarul comunitatilor selectate de la 5 la 14. Suntem extrem de recunoscatori organizatiei The Alex Fund pentru disponibilitatea de a suplimenta fondurile promise initial, pentru a ne permite sa sprijinim mai multe comunitati. Ne asteptam ca 800-1,000 de copii sa beneficieze de acest proiect, cu conditia ca grupurile locale de actiune sa transpuna entuziasmul initial in actiuni concrete”.

Ovidiu Rom si Ministerul Educatiei, reprezentat de Oana Badea, au preselectat initial 43 de comunitati. Echipa asociatiei a parcurs peste 7000 de km vizitand toate cele 43 de localitati si a avut intalniri cu grupurile locale de actiune. Combustibilul a fost oferit ca sponsorizare de Rompetrol.

Ovidiu Rom a alocat aproximativ 150 de euro pentru fiecare copil intre 4 si 6 ani, a carui familie traieste sub limita saraciei. In afara oferirii de tichete sociale familiilor alor caror copii au o prezenta  impecabila la gradinita (100%), aceste fonduri acopera si costurile necesare formarii cadrelor didactice si materialelor educationale. Ovidiu Rom va monitoriza distribuirea fondurilor, iar KPMG va realiza pro-bono auditul financiar.

Cele 14 localitati incluse in proiect sunt:  Sacele si Tarlungeni din Brasov, Ramnicu Sarat din Buzau,  Araci, Haghig si Intorsura Buzaului din Covasna,  Gura Sutii din judetul Dambovita, Balan din judetul Harghita, Coroieni din judetul Maramures, Band din Mures, Jibou din judetul Salaj  Altana, Brateiu si Rosia din judetul Sibiu.

Prin aceasta investitie de 150.000 de dolari, donati de Alex Fund, o organizatie neguvernamentala din New York, in conducerea careia este si actorul american Ethan Hawke, Ovidiu Rom subliniaza importanta educatiei timpurii – cu  scopul de a aduce acest subiect pe agenda publica din Romania, ca prioritate nationala majora. Studiile internationale arata ca investitia in educatia timpurie aduce beneficii de 4 pana la 6 ori mai mari decat suma cheltuita. Gradinita reduce riscul abandonului scolar, nevoia de educatie speciala, somajul si criminalitatea in randurile adultilor.

”Provocarea pe care Ovidiu Rom a lansat-o comunitatilor locale este una in care cred. Consider ca, dincolo de eforturile societatii civile sau ale institutiilor centrale ale statului, rezolvarea problemelor tine, inainte de toate, de implicarea comunitatii locale. Numarul mare de aplicanti arata ca si-au inteles rolul si cauta solutii la situatiile cu care se confrunta” a declarat Oana Badea , Secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Oamenii care traiesc in saracie extrema amana inscrierea copiilor lor la gradinita si de obicei sar cu totul peste gradinita, deoarece nu isi permit sa acopere „costurile ascunse” ale educatiei. Rezultatul este raspandirea larga a abandonului scolar timpuriu – deoarece acesti copii nu reusesc niciodata sa ajunga la acelasi nivel scolar ca si colegii lor care au fost la gradinita. Multi primari si directori de scoli din Romania stiu ca educatia timpurie este importanta pentru viitorul succes in viata al copiilor, dar pur si simplu nu au bugetele sau expertiza necesara pentru a gasi o solutie la faptul ca numai foarte putini parinti saraci isi trimit copiii la gradinita.

Ovidiu Rom sustine gandirea inovatoare a primarilor si directorilor de scoli si gradinite care sunt cu adevarat preocupati de viitorul comunitatilor lor, nu numai de cel al „copiilor supradotati”. Pentru a putea face acest lucru, Ovidiu Rom incurajeaza companiile si oamenii obisnuiti sa participe pe 30 octombrie la Balul de Caritate de Halloween de la Palatul Parlamentului, care este sursa principala de strangere de fonduri pentru programele asociatiei. www.halloween.ovid.ro

  
***
Asociatia Ovidiu Rom helps schools and communities successfully integrate children from impoverished families into the educational system.  Fiecare Copil in Scoala (“Every child in school”) is a national initiative to get every child in Romania into the education system at an early age. “Scoala te face mare” is a public awareness campaign initiated in 2009. 

Contact:  Nicoleta Popa – 0728 77 88 18, nicoleta.popa@ovid.ro 
Str. Dr. Raureanu, nr. 4, etaj 3, Bucuresti, 050048   tel/fax: 021-315.8806   www.ovid.ro