In data de 20 noiembrie 2012 s-a incheiat campania de strangere de fonduri „Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!” initiata de Asociatia Invingem Autismul si Stirile Kanal D,  pentru a veni in ajutorul copiilor cu autism.

Campania s-a derulat in perioada 15 septembrie – 20 noiembrie şi a mobilizat resurse in valoare de peste 38.000 de Euro. Principala metoda de strangere de fonduri a fost reprezentata de donatiile prin sms. Celelalte fonduri au fost obtinute din sponsorizari sau donatii individuale ale celor prezenti la evenimentele organizate in cadrul campaniei.

Fondurile stranse vor sustine pregatirea specializata pentru scoala a copiilor care beneficiaza de serviciile Centrului Invingem Autismul  si la formarea a 100 de cadre didactice din tara din gradinite si scoli de masa in metode de predare pentru copiii cu autism.

Incidenta tulburarilor din spectrul autismului a crescut in mod alarmant. Conform statisticilor internationale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea şi integrarea senzoriala a individului. Fara interventie, riscul este ca acea persoana sa ramana izolata toata viata şi dependenta de sprijinul altei persoane.

Integrarea in şcoala a copiilor cu autism este necesara si posibila, dar acest lucru presupune activitati suplimentare de pregatire, cu personal specializat in interventii specifice pentru copiii cu autism, care pot costa si peste 1000 Euro pe luna. Totodata, este absolut necesara informarea şi formarea cadrelor didactice, care sunt inca nepregatite sa primeasca elevi cu autism in clasele lor, dar si schimbarea mentalitatii parintilor celorlalti copii.

Astfel, campania a avut si un puternic obiectiv de constientizare a publicului, in special a adultilor – parinti de copii cu o dezvoltare tipica si cadre didactice pentru cresterea sanselor de integrare sociala a copiilor cu autism. Prin spotul, testimonialele realizate de echipa Kanal D si prin cele peste 30 de reportaje difuzate si aparitii in emisiunile televiziunii, cu implicarea directa a circa 20 vedete ale postului, dar si a Maratonului de emisiuni din 12 octombrie cu tema “Sparge zidul prejudecatilor! Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!” (marca postului Kanal D) au fost astfel atinsi peste 3.000.000 de telespectatori.

Totodata, prin actiunile campaniei, peste 1.500 de copii si adolescenti au fost informati si implicati direct si peste 100 de cadre didactice au fost informate si constientizate. Totodata, petitia “Cerem statului sa sustina persoanele cu autism, pentru a deveni adulti independenti si activi in societate” initiata in cadrul campaniei de Stirile Kanal D si FEDRA - Federatia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist, din care Asociatia Invingem Autismul face parte, a strans peste 3.000 de semnaturi de sustinere.
 
Cele mai importante momente din cadrul campaniei au fost:

•    Ateliere de joaca si pictura desfasurate la Vitantis Shopping Center – Yellow Place, cu participarea copiilor cu autism si copiilor cu dezvoltare tipica si a vedetelor Kanal D, ateliere in cadrul carora copiii au cantat, au dansat, s-au jucat si au creat impreuna.

•    Lansarea cartii In zbor barba nu creste de Horia Rizea la Bucuresti, Cluj si Iasi, in parteneriat cu Editura Frontiera si Librariile Carturesti. Cartea este un mic jurnal care povesteste cu umor si optimism intamplari adevarate traite de Horia, un baiat de 13 ani, alaturi de Kiti, sora sa cu autism. Lansarea a fost insotita de o expozitie de fotografie-eseu despre Horia, realizata de fotograful Andrei Pungovschi si de sesiuni de lectura in scoli din cele 3 orase.

•    Concerte caritabile sustinute de Contrapunct, Stefan Stan, Horia Rizea si Corul John Powell Singers din Manchester.

•    Promovarea petitiei “Cerem statului sa sustina persoanele cu autism, pentru a deveni adulti independenti si activi in societate” ce are ca scop sensibilizarea autoritatilor statului in a sprijini inclusiv financiar serviciile pentru persoanele cu autism sustinuta de FEDRA. Petitia si semnaturile au fost depuse pe 15 noiembrie la Guvernul Romaniei, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, iar in aceste moment asteptam raspunsul oficial al autoritatilor.

“Multumim din suflet tuturor tuturor partenerilor si donatorilor  care au inteles cat de importante sunt serviciile pentru copiii cu autism si integrarea lor in scoala şi care s-au implicat cu generozitate in aceasta campanie. Aceasta initiativa este un exemplu foarte bun care ilustreaza puterea pe care o au oamenii cand se mobilizeaza pentru o nevoie a membrilor comunitatii lor.”
a declarat Andreea Sorescu, Directorul Executiv al Asociatiei Invingem Autismul.

Sponsori: PARMEL GOMMA SRL, Secoma SRL Buzau si Exact Tours.
Parteneri: Kanal D, Asociatia pentru Relatii Comunitare, Cosmote, Orange si Vodafone, Vitantis Shopping Center, TVR, Europa FM, Itsy Bitsy, Prima TV, Radio Guerrilla, Edenred, Cocor MediaChannel, Libertatea, Adevarul, Spectacular Group of Companies, Lemon Design, Etno TV, Editura Frontiera, Fundatia ERSTE, Librariile Carturesti, AME Design, GodMother, Autism Transilvania, ANCAAR Iasi, Iulius Mall Cluj-Napoca, Andrei Pungovschi, Contrapunct, Stefan Stan, Corul John Powell Singers din Manchester, Funland, Scolile nr. 5 si 186 din Bucuresti, Liceul Teoretic "Eugen Pora" si Liceul de Muzica "Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi si Scoala gimnaziala Otilia Cazimir din Iasi, Autism Transilvania, ANCAAR Iasi, Yellow Place, Jucariada, Contrapunct, Corul John Powell Singers din Manchester si multi altii.


Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Oana Varlan, Coordonator fundraising si comunicare – Asociatia Invingem Autismul oana.varlan@invingemautismul.ro
tel: 0741 198 290