Nominalizata de catre Asociatia Speranta, doamna doctor Rodica Matusa a primit Premiul Drepturile Copilului, distinctie acordata pentru prima data in Romania de catre Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii (FOPNC), vineri seara, 9 decembrie, in cadrul Galei Drepturile Copilului. Evenimentul este o forma de recunoastere publica a importantei contributiei unei persoane care, in cariera sa, a militat pentru drepturile copilului.

La decernarea marelui premiu, pe scena Teatrului  Metropolis, Dr. Rodica Matusa afirma: ”Sunt tare mandra si fericita ca am contribuit si eu la sustinerea acestor catorva mii de copii seropozitivi, a Sideenilor cum erau numiti, chiar daca multi dintre ei sunt acum ingeri.In prezent, in Romania, ne gandim la “copiii pretiosi" - copii proveniti din parinti seropozitivi, deoarece ei sunt multi - sute - si au toate sansele sa faca parte dintr-o generatie sanatoasa.”

Presedintele FONPC, domnul Bogdan Simion spunea ca, de peste 20 de ani, dr. Rodica Matusa lupta pentru asigurarea tratamentului, integrarea scolara si sociala a copiilor seropozitivi. In Romania, la inceputul anilor ‘90 traiau jumatate din numarul total de copii cu SIDA din Europa, Constanta fiind pe primul loc; dr. Rodica Matusa a cautat si a gasit solutiinu numai pentru ingrijirea si tratarea copiilor infectati cu HIV, majoritatea orfani sau abandonati, ci si pentru educatia lor, pentru o alimentatie buna, pentru a avea o familie sau familie surogat (in casele de tip familial).

Juriul, format din membri ai FONPC, reprezentanti UNICEF si World Vision, specialisti de la Directia Generala de Asistenta Sociala, a acordat mai multe premii si mentiuni pentru reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, medici, personalitati si jurnalisti.

Gala Premiului Drepturile Copilului  face parte din cadrul proiectului "Pentru cucerirea drepturilor noastre - Festivalul Drepturilor Copilului" implementat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONPC) in perioada septembrie 2011 - decembrie 2011, alaturi de partenerii sai, Reprezentanta UNICEF in Romania, Ambasada Frantei, Delegatia Wallonie - Bruxelles, Ambasada Spaniei, Ambasada Norvegiei, Ambasada Canadei, Ambasada Elvetiei, Fundatia Parada si Organizatia Internationala a Francofoniei.

Felicitari doamnei doctor Matusa care, de peste 20 de ani, este alaturi de copiii acum tineri! infectati cu HIV din Constanta!