In satul Berini, Comuna Sacosu Turcesc din judetul Timis, exista doar o gradinita si o scoala primara cu predare simultana. Pentru a urma cursurile gimnaziale, copiii din Berini trebuie sa parcurga opt kilometri pentru a ajunge la scoala din Sacosu Turcesc.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Scolar, toti copiii din Berini de varsta scolara mica urmeaza cursurile primare, abandonul survine doar in cazul in care un copil pleaca impreuna cu familia in afara tarii. Cu toate acestea, in anul 2011, la scoala din Sacosu Turcesc nu a absolvit clasa a VIII-a niciun elev din Berini, iar o singura eleva a trecut in clasa a VIII-a. Gradinita si scoala din Berini, precum si scoala din Sacosu Turcesc trebuie ajutate sa ofere conditiile necesare si un mediu mai primitor pentru ca cei mici sa poata veni cu drag la scoala.

Pentru a le oferi copiilor din Berini si din Sacosu Turcesc conditiile necesare pentru a invata si pentru a-i ajuta sa-si finalizeze cursurile gimnaziale, Club Rotary Cetate Timisoara va organiza vineri, 18 noiembrie 2011, evenimentul de strangere de fonduri Gala pentru educatie in beneficiul UNICEF Romania. Banii stransi in urma acestei Gale vor permite:
•    Pregatirea cadrelor didactice din aceste scoli care vor avea abilitati sporite de adaptare a metodelor de predare la nevoile copiilor la risc;
•    Pregatirea mediatorilor scolari pentru aplicarea eficienta a metodelor de reducere si prevenire a abandonului si absenteismului;
•    Informarea si consilierea parintilor pentru a comunica mai bine cu copiii si a intelege mai bine rolul si importanta educatiei pentru viitorul copiilor lor;
•    O mai buna dotare cu echipament si material didactic a scolilor din Berini si din Sacosu Turcesc;
•    O mai buna constientizare si mobilizare a comunitatii pentru a ajuta copiii sa mearga la scoala.

"Copiii in situatii dificile, care merg la scoala, pot rupe cercul vicios al saraciei. Ei pot avea o viata decenta si se pot integra in societate. Cu sprijinul partenerilor, companiilor si donatorilor individuali care vor participa la Gala pentru educatie, speram sa oferim aceasta sansa si copiilor din Berini si din Sacosu Turcesc”, a declarat Reprezentantul UNICEF in Romania, dl. Edmond McLoughney.
 
Evenimentul Gala pentru educatie este parte a campaniei de prevenire si reducere a fenomenelor de absenteism si abandon scolar, Hai la scoala!, demarata de UNICEF in anul 2010. In cadrul acestei campanii, UNICEF are interventii la nivelul scolii, al familiei si al comunitatii. Interventiile la nivelul scolii au ca scop transformarea scolii intr-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor scolari, a directorilor si a cadrelor didactice pentru a-si adapta stilul de lucru nevoilor fiecarui elev. La nivelul familiei se urmareste intarirea legaturii parintilor cu scoala, implicarea lor in viata scolara a copiilor lor si acordarea de sprijin parintilor prin consiliere si discutii individuale.

Interventiile la nivelul comunitatii urmaresc influentarea si mobilizarea membrilor comunitatii pentru a se implica si a sprijini familiile ai caror copii sunt in risc de abandon scolar.

“Educatia reprezinta sansa copiilor aflati in situatii de risc la o viata mai buna. Sta in puterea noastra sa le oferim acestor copii posibilitatea de a-si schimba viitorul si de a deveni persoane active in comunitate. Membrii Rotary Club Cetate Timisoara sustin acest demers si spera sa aiba alaturi alte companii si oameni de bine din judetul Timis. Cele doua comunitati si scoli nu sunt singurele din judetul nostru care au nevoie de sprijin. Impreuna putem realiza mai mult”, a declarat Gabriela Puskas, Presedinte Rotary Club Cetate Timisoara.

Gala pentru educatie in beneficiul copiilor din Berini si Sacosu Turcesc va reuni vedete si personalitati publice, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai mediului de afaceri din Timisoara, precum si persoane fizice care doresc sa devina donatori UNICEF. Andreea Marin Banica, Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF, va fi gazda evenimentului, sustinand acest demers.

Invitatii se vor putea bucura de cateva momente speciale:
•    Un concert extraordinar sustinut de Andra
•    Licitatia de papusi, moment devenit traditional in cadrul evenimentelor organizate in ultimii ani de UNICEF Romania
•    O licitatie de tablouri, specifica evenimentelor marca  Rotary Club Cetate Timisoara.
 

***
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 150 de tari pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta.
In Romania, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor impotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatilor, fundatiilor si a guvernelor.

Despre Club Rotary Cetate Timisoara
Cu peste 3.000 de cluburi in intreaga lume si peste 1,2 milioane de membrii, Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si a reprezentantilor diferitelor profesii care asigura servicii umanitare, promoveaza standarde etice inalte in toate domeniile de activitate si stabileste relatii de buna intelegere. Clubul Rotary Cetate din Timisoara a luat fiinta in anul 2002 si se ghideaza dupa principiul: “oameni de caracter, inteligenti si cu moralitate solida se pot uni pentru a realiza impreuna mai mult decat ar putea sa realizeze singuri”.