27 martie, Timisoara

“Diferiti, dar impreuna!”, Grupul Autoreprezentantilor de la „Pentru Voi”, este primul de acest gen din Romania care devine membru al Platformei Europene a Autoreprezentantilor si este format din 80 timisoreni cu dizabilitati intelectuale cu varste cuprinse intre 18-65 ani.

Autoreprezentantii sunt persoane cu dizabilitati intelectuale capabile sa ia decizii privitoare la sine si sa isi exprime punctul de vedere. Acestia se intalnesc lunar si discuta despre probleme importante pentru ei: viata independenta, dreptul de a lua propriile decizii, dreptul la munca, sanatate, familie, prieteni, relatii, participare activa in comunitate s.a. O data pe an autoreprezentantii participa la conferinta nationala a autoreprezentantilor organizata de Fundatia “Pentru Voi”, pentru a milita pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania, in contextul Conventiei ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.

Autoreprezentantii de la „Pentru Voi” au participat la intalniri de rang inalt: in 2000, Gianina Gendelon a fost prima persoana cu dizabilitati care si-a petrecut 20 ani intr-un camin spital din Romania care a vorbit in fata Parlamentului European la Strasbourg, iar in 2003 a fost singura persoana cu dizabilitati intelectuale care si-a prezentat marturia personala la ceremonia oficiala de deschidere a Anului European pentru Persoane cu Dizabilitati desfasurata la Atena in fata a 2000 persoane printre care Presedintele Greciei si Presedintele Parlamentului European; in 2002 Ghizela Ghereben s-a intalnit cu Baroneasa Emma Nicholson, reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai institutiilor europene la Parlamentul European; in 2008 Nicoleta Nicolici a fost la Paris pentru a ridica premiul oferit Fundatiei „Pentru Voi” de catre Presedentia Franceza a Uniunii Europene si Forumul European al Dizabilitatii.

Gianina Gendelon, autoreprezentant, îşi spune povestea în faţa MS Regina Beatrix a Olandei, 2001

„Toti acesti tineri au povesti de viata impresionante si pledoariile lor pentru viata in comunitate, alaturi de familie si de prieteni sunt mai mult decat  convingatoare. De mai bine de 10 ani autoreprezentantii de la „Pentru Voi” au scris istorie in miscarea de autoreprezentare din Romania si europeana: marturiile lor au fost ascultate de  MS Regina Olandei, de Baronesa Emma Nicholson, de presedintele Greciei, de presedintele Parlamentului European. Credem ca e timpul ca vocea lor sa fie ascultata si in Romania de cei care elaboreaza politicile publice si conduc aceasta tara.” â€“ Laila Onu, director executiv Fundatia „Pentru Voi”.

Dar cine sunt defapt autoreprezentantii?

Autoreprezentantii sunt persoane precum Ghizela (care a fost institutionalizata pana la varsta de 20 ani cand viata ei s-a schimbat total de la institutionalizare la incluziune, iar acum locuieste intr-o locuinta protejata, este angajata, are prieteni, este sprijinita sa aibe o viata cat mai independenta), Luminita (a fost si ea institutionalizata si a locuit pe strazi avand un singur prieten – un caine – pana cand a devenit beneficiara a serviciilor comunitare oferite de Fundatia “Pentru Voi”) sau Laurentiu (care are o familie iubitoare, frecventeaza centrul de zi, este angajat si are abilitati dezvoltate de viata independenta). Povestile lor pot fi urmarite pe youtube.com/FundatiaPentruVoi.

In cuvinte simple, dar sincere si cuprinzatoare, Laurentiu ne spune ce inseamna pentru el autoreprezentarea: â€žAm invatat sa vorbesc in numele meu si sa ma descurc singur.”

-----

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la tel. 0256 228 062 sau email  pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Alina Sima.