Proiectul, bazat pe coaching de echipa si voluntariat, ii provoaca pe elevi, profesori si parinti sa lucreze impreuna pentru rezultate mai bune.

De la inceputul anului 2012, o echipa de coachi (antrenori) voluntari sprijina sase licee care au avut rezultate slabe la BAC in 2011 (promovabilitate sub 20%) sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta: de la abseinteism, la disciplina si lipsa de motivatie sau de incredere. Acest proiect-pilot a fost  lansat de catre Asociatia Romana pentru Coaching si Asociatia ROI, in parteneriat cu alte organizatii, si cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovatiei.

“Inovatia adusa de proiectul Zburd – Educatie prin coaching este lucrul in echipa. In Romania, este foarte rar ca elevii, parintii si profesorii sa lucreze impreuna. Ei bine, coachii voluntari in acest proiect faciliteaza procesul prin care acestia lucreaza in echipa pentru a obtine rezultate palpabile, printr-o metoda care a avut succes in alte tari”, a declarat Simona David-Crisbasanu, managerul proiectului.

Liceele incluse in proiect sunt din Brasov, Iasi, Sibiu, Campulung Muscel si din Bucuresti. De notat ca majoritatea elevilor din liceele selectate provin din medii defavorizate, cu familii monoparentale sau chiar fara parinti. De aceea, mare parte dintre elevii din clasele terminale sunt obligati sa se angajeze.

“Mai este mult de lucru in ceea ce priveste implicarea profesorilor, a dirigintilor si atragerea mai multor elevi si parinti in proiect. Nu este usor, ne lovim de multe probleme de sistem, dar primele rezultate sunt incurajatoare si ne arata ca suntem pe drumul cel bun”, adauga Simona.

Studiu de caz – Liceul de Mecanica Fina Bucuresti
In prezent, echipele constituite la nivelul fiecarui liceu sunt in curs de formare, analizeaza problemele cu care se confrunta scoala si propun si solutii. Spre exemplu, la Liceul de Mecanica Fina din Bucuresti, un grup de elevi din clasele terminale a reusit sa se organizeze astfel incat sa se pregateasca suplimentar pentru BAC. Numarul celor care se pregatesc s-a triplat si li s-au alaturat ocazional chiar si elevi de la cursurile de la seral. 
Robert, elev in clasa a XII-a, spune ca “am invatat sa lucram mai bine in echipa”. ”Am vazut ca avem puterea sa schimbam lucrurile in favoarea noastra”, adauga el. “Am invatat sa fim uniti si sa nu ne lasam pana nu ne atingem scopul”, spune Cristina, colega lui Robert.

Profesorii din Liceul de Mecanica Fina implicati in echipa apreciaza ca “in ciuda situatiei dezastruoase, lucrurile se misca”. In acest proces, ei afirma ca au invatat sa se ajute si sa se asculte unii pe altii. De asemenea, au constatat ca elevii pot sa-si asume responsabilitati, daca sunt ascultati si daca profesorii reusesc sa ajunga la sufletul lor.

Metoda aplicata
Metodologia folosita in proiect si-a dovedit eficacitatea si eficienta in  lucrul cu scolile din alte tari. Cel care aduce aceasta metodologie in Romania printr-o serie de workshopuri organizate special pentru echipa de 12 coachi este Ernie Turner, presedintele Leadership in International Management (LIM). Ernie este coach cu experienta de peste 30 de ani in a lucra cu organizatii intenationale, atat in sectorul privat, cat si in domeniul educational. "Sunt incantat de pasiunea si talentul coachilor care sprijina directorii si echipele liceelor in efortul de a implica intreaga comunitate a scolii pentru a transforma mediul de invatare intr-unul atractiv. Sunt onorat sa fiu parte din acest proces transformational”, spune Ernie, si el voluntar in acest proiect.

“Ne intereseaza problemele reale cu care se confrunta parintii, profesorii si, in special, copiii. Ca in orice proces de coaching, noi nu oferim retete, ci ne concentram pe a-i sprijini pe profesori si pe elevi sa-si gaseasca propriile raspunsuri si solutii la aceste probleme care impiedica performanta. Astfel, putem obtine schimbari reale si de impact”, explica Oana Stoianovici-Cioponea, coach cu experienta in leadership transformational. Oana este cea care coordoneaza echipa de coachi si supervizeaza aplicarea metodologiei.

La randul sau, Costel Coravu, presedinte al Asociatiei Romane pentru Coaching si unul dintre coachi afirma ca “proiectul contribuie la transformarea societatii romanesti si demonstreaza cum poate coachingul sa produca rezultate chiar si acolo unde se crede ca este aproape imposibil. Deja si-au exprimat intentia de a contribui la acest proiect si alti coachi, in masura in care proiectul se va extinde”.

Liceele incluse in proiect
•    Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov
•    Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu
•    Colegiul Tehnic Stefanescu Iasi
•    Colegiul Tehnic Campulung Muscel
•    Colegiul Tehnic Posta si Telecomunicatii Bucuresti
•    Colegiul Scolar Industrial Mecanica Fina Bucuresti

Organizatiile implicate in proiect
Asociatia Romana pentru Coaching, organizatia care a initiat proiectul, benefeciaza de sprijinul urmatoarelor organizatii: Asociatia ROI, Leadership in International Management si Asociatia pentru Excelenta “Perform” Iasi, Junior Achievement Romania si Universitatea Bucuresti, Facultatea Psihologie si Stiintele Educatiei pentru evaluare.
Website: www.zburd.ro

Facebook: http://www.facebook.com/ZburdEdu
Persoana de contact: Simona David-Crisbasanu (0754 222 007, simona@aroi.ro).