Observatorul Roman de Sanatate (ORS) a lansat miercuri, 25 aprilie, cel de-al doilea raport de cercetare, intitulat "Privatizarea asigurarilor de sanatate - evidente din experienta internationala” . Lucrarea sintetizeaza experienta internationala din ultimii 20 de ani cu privire la potentialele consecinte ale reformei de privatizare a asigurarilor medicale.

Un punct cheie evidentiat de raport este ca privatizarea asigurarilor medicale ar spori atat inechitatea, cat si ineficienta din sistemul romanesc de sanatate, chiar daca Romania si-ar asuma o implementare rapida si eficace a reformei.

„Experienta altor tari sugereaza in mod consecvent ca introducerea unui sistem privat de finantare ar crea mai multe probleme decat ar rezolva. In plus, este un proces complex si costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degraba pe reformarea institutionala a sectorului public”, a declarat Nicolae Done, Vicepresedinte ORS, doctorand in economia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Rapoartele lansate de Observatorul Roman de Sanatate sunt cu atat mai relevante cu cat primele doua capitole din noul proiect al Legii Sanatatii puse in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii ating problematica reformei spitalelor si pe cea a asigurarilor de sanatate.

„Cele doua rapoarte lansate de noi pana in acest moment, cel referitor la privatizarea asigurarilor si cel axat pe reforma spitalelor, reprezinta o prima contributie a Observatorului la o dezbatere publica informata pe marginea noii Legi a Sanatatii. Vom urmari atent dezbaterea si in continuare. Punctul cheie al intregului proces de elaborare a noii Legi este folosirea tuturor dovezilor disponibile pentru a rezulta un act normativ coerent si compatibil atat cu realitatile romanesti actuale, cat si cu evolutia predictibila a acestora”,a declarat Adrian Gheorghe, Presedinte ORS, doctorand in economia sanatatii la University of Birmingham, Marea Britanie.

Pe 9 aprilie 2012, Observatorul Roman de Sanatate a lansat primul raport de cercetare - „Reforma spitalelor publiceevidente din spatiul european”, care prezinta o privire detaliata asupra reformelor ce au vizat statutul juridic al spitalelor publice in statele europene si ofera recomandari pentru reforma din Romania pe baza experientei acestor tari
Despre Observatorul Roman de Sanatate

###
Observatorul Roman de Sanatate este o organizatie non-guvernamentala care isi propune sa contribuie la imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania prin desfasurarea de studii de cercetare privind performanta politicilor si a serviciilor de sanatate.
Domeniile de activitate ale Observatorului Roman de Sanatate sunt Sanatatea publica si Analiza economica. Activitatea Observatorului Roman de Sanatate se axeaza pe trei directii: Cercetare, Comunicare si Educatie.
Mai multe informatii despre publicatiile si activitatea Observatorului Roman de Sanatate pot fi accesate pe site-ul organizatiei: www.ors.org.ro

Contact:
Claudia Spridon: 0769.477.999, claudia.spridon@ors.org.ro