Asociatia Salvati Dunarea si Delta avertizeaza ca proiectul de dezvoltare a plajei din Sulina, care a declansat procedura de infringement in cazul Romaniei [1] nu este singular, la nivelul Deltei Dunarii existand zeci de alte proiecte de constructie care nu intrunesc conditiile prevazute de Regulamentul de urbanism pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) considera ca iminenta trecerii la etapa contencioasa a procedurii de infringement declansata de Comisia Europeana nu reprezinta o surpriza, avand in vedere haosul in constructiile din Delta Dunarii. SDD semnaleaza o situatie extrem de ingrijoratoare care poate avea efecte deosebit de grave asupra Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, sit al patrimoniului mondial UNESCO. Este vorba despre netranspunerea in legislatia locala a HG nr. 1516/2008 privind aprobarea Regulamentului-Cadru de urbanism pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Documentul instituie reguli clare privind regimul constructiilor pe teritoriul rezervatiei, urmarind dezvoltarea durabila a zonei si protejarea traditiilor si a patrimoniului local.

“Puterea politica a administrat Deltei Dunarii un binecunoscut cocktail mortal: a pus taxe si a repartizat resursele clientilor sai politici de comision! Nimic din ce s-a promis la inceputul de mandat sau in fata institutiilor europene nu s-a obiectualizat in Delta Dunarii! Reconstructie ecologica in Lunca Dunarii si in Delta Dunarii NU; sistem integrat de management al gunoiului NU (gunoaiele se ard sau se arunca direct in apa); Regulamentul Cadru de Urbanism pentru Rezervatia Delta Dunarii NU; pestele se braconeaza in proportie de 70% si nici un braconier NU este condamnat; turismul NU este sustenabil; NU exista harta cadastrala a Deltei Dunarii; Noua Lege a Rezervatiei NU este avizata de doi ani; Grupul de lucru pe fonduri europene practic NU functioneaza, vanatoarea NU este interzisa (se practica in aproape doua treimi din suprafata Deltei Dunarii), conducerea Rezervatiei NU este independenta (guvernatorul este subordonat politic presedintelui CJ Tulcea si avizeaza la ordin concesionari catre clienti ai CJ) si  lista ar putea continua pe o pagina de ziar…

Bunaoara, faptul ca Romania e la un pas de a fi data in judecata de catre Comisia Europeana pentru niste constructii de lemn de pe plaja de la Sulina care ameninta volbura de nisip mi se pare cel mai mic rau care i s-a putut intampla Deltei Dunarii! Cred insa ca mai exista un DA de care ne putem agata! Cum Delta este patrimoniu mondial sub egida UNESCO, sunt sigur ca o guvernare UNESCO militarizata pentru acest Ateneu verde al Europei ar fi singura solutie a prezervarii acestei minuni verzi"afirma Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Potrivit prevederilor Regulamentului, administratiile locale erau obligate sa modifice planurile de urbanism, conform noilor prevederi, pana in luna iunie 2010. Pana in momentul de fata, nicio localitate de pe teritoriul Rezervatiei nu s-a conformat in acest sens. Responsabilitatea pentru aceasta situatie revine atat consiliilor locale, cat si Consiliului Judetean (CJ), care are datoria de a controla aplicarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, precum si armonizarea proiectelor de dezvoltare cu prevederile legislative.

Argumentul invocat de consiliile locale din Delta si de CJ Tulcea pentru netranspunerea Regulamentului este lipsa fondurilor necesare actualizarii planurilor de urbanism. SDD reaminteste administraţiilor locale si judeţene ca responsabilitatea financiara pentru transpunerea regulamentului revine, potrivit legii, deopotriva, autoritatilor publice centrale, dar si judetene si locale. Constatam lipsa de iniţiativa si de vointa politica a autoritaţilor din Delta Dunarii pentru gasirea de soluţii financiare, in conformitate cu prevederile legii. Transferarea responsabilitatii exclusiv catre Ministerul Dezvoltarii este ilegitima. [2]

SDD avertizeaza ca aceasta situaţie are repercusiuni atat asupra peisajului cultural, cat si asupra valorii naturale a Deltei Dunarii. Reamintind ca statutul constructiilor de orice natura, de pe teritoriul Rezervatiei este in momentul de fata nerespectat si deci supus legilor bunului plac, SDD solicita autoritatilor cu responsabilitati in aceasta zona (Consiliile locale, Consiliul Judetean Tulcea, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Mediului si Inspectoratului de Stat in Constructii) sa ia, in cel mai scurt timp, toate masurile care se impun pentru transpunerea legislatiei si modificarea corespunzatoare a planurilor de urbanism. [3]

Acest comunicat va fi urmat de o scrisoare oficiala pentru semnalarea situatiei trimisa catre Comisia permanenta comuna a Camerei Deputaţilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO.

***
Note:
[1] Comisia Europeana a deschis procedura de infringement in cazul Romaniei, pentru proiectul de dezvoltare a plajei de la Sulina in luna mai 2010. Zona face parte din programul Natura 2000 si este aparata in baza directivelor europene privind pasarile si habitatele. Pe 27 ianuarie 2011, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane, ca in termen de doua luni, sa trimita dovezi cu privire la masurile luate in vederea respectarii legislatiei europene in ceea ce priveste proiectul de dezvoltare a plajei din Sulina. In caz contrar, Romania va fi reclamata Curtii Europene de Justitie.
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/92&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en
[2] Cadrul legal ofera autoritaţilor locale posibilitatea de a „colabora (…) cu persoane juridice sau fizice din ţara sau din strainatate in scopul atragerii de fonduri suplimentare” in vederea modificarii planurilor de urbanism, alternativa pe care nici CJ, nici primariile din Delta nu au avut-o in vedere. Autoritatile locale si CJ au obligaţia prin lege de a identifica surse alternative de finantare. Legislaţia prevede obligativitatea administraţiei publice locale de a cuprinde in bugetele lor fonduri pentru elaborarea sau actualizarea planurilor de amenajare a teritoriului, a planurilor de urbanism si a studiilor de fundamentare.
[3] In stransa legatura cu actualizarea planurilor de urbanism era prevazuta identificarea zonelor cu valoare peisagistica de pe teritoriul comunelor prevazute in anexa HG 1516, zone care ar fi trebuit incluse in planurile de urbanism. Pentru aceste zone cu valoare peisagistica deteriorate, administraţiile locale ar fi trebuit sa prevada, in aceleasi planuri urbanistice actualizate, masuri de protecţie specifice pentru refacerea peisagistica si ecologica a acestor zone.

Pentru informatii suplimentare:
Dan Barbulescu, Director executiv Salvati Dunarea si Delta, email: dan.barbulescu [at] salvatidelta.ro
Oana Soare, PR executive Salvati Dunarea si Delta, email: oana.soare [at] salvatidelta.ro