In cadrul campaniei ”CUNOASTE, APRECIAZA SI SUSTINE!” – realizata de ADV Romania pentru a promova Centru national de economie sociala in randul personalitatilor momentuluiautoritati publice de la toate nivelele, oameni de afaceri si mass media - am primit vizita domnului Robert Danca, presedinte-director general al Casei de Asigurari de Sanatate Iasi.
Dl Robert Danca a aflat astfel detalii despre modelul de economie sociala dezvoltat in judetul Iasi, si prin care 34 de persoane cu dizabilitati sunt angajate in munca, alaturi de o echipa de profesionisti in asistenta sociala si domenii conexe formata din 53 de persoane, mai ales ca prin specificul activitatii sale invitatul nu ia contact cu acest tip de activitate.

Vizita la atelierele de productiecroitorie, legatorie, IT, arta mestesugareasca si pictura - a insemnat familiarizarea cu viitorul pe care il pot avea persoanele cu dizabilitati, asistate medical prin programe finantate din banii ce sunt administrati de CAS, dar si cu problemele angajatorului care avand o astfel de resursa umana se confrunta cu probleme legate de decontarea sumelor aferente concediilor medicale.
Presedintele-director general al Casei de Asigurari de Sanatate Iasi s-a convins vizitand atelierele unitatii protejate autorizate Util Deco – dezvoltata si sustinuta de ADV Romania, de faptul ca produsele si serviciile realizate de persoanele cu dizabilitati sunt competitive pe piata si unitatea poate fi inclusa in randul celor ce pot fi promovate la nivel judetean ca model de incluziune. De altfel, aceste produse pot fi vizualizate si si achizitionate pe pagina www.utildeco.ro .

“Am ramas placut impresionat de ceea ce inseamna a fi o Fundatie cu adevarat. Ma refer la scopul nobil pentru care a fost creata Fundatia cat si la ceea ce faceti dumneavoastra in prezent si la planurile pentru acei tineri fata de care viata nu a fost atat de generoasa. In final pot sa va asigur de tot sprijinul meu personal cat si al intitutiei pe care o conduc. “ -  aprecizat dl Robert Danca intr-un email de raspuns la invitatia pe care a onorat-o.

D-na Angela Achitei, presedinte ADV Romania a precizat ca “dincolo de aceste vorbe, care ne bucura, fireste, consideram ca avand in vedere noutatea domeniului in care lucrameconomie socialadorim sa existe o perceptie exacta a rolului pe care ni l-am asumat – de promotori ai incluziunii persoanelor cu dizabilitatiiar astfel de vizite sunt solutia pentru a crea in comunitate un punct de sprijin pentru activitatea noastra. Chiar daca aparent persoanele invitate nu pot contribui la ceea ce facem, in fapt atragem atentia unor lideri de opinie care oricand in jocul social se pot regasi in situatii in care sa angajeze decizii care ne privesc, iar noi ne dorim sa ia aceste decizii in deplina cunostinta de cauza”.

Campania va continua sa promoveze Centru national de economie sociala prin atragerea atentiei asupra importantei acestui domeniu pentru o comunitate care nu plaseaza persoana cu dizabilitate doar ca „abonat” al serviciilor de asistenta sociala, ci si ca persoana independenta care poate creea, produce, trai normal.
Centru national de economie sociala a fost inaugurat in 14 septembrie 2012, in satul Uricani, comuna Miroslava, judetul Iasi in cadrul proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale”, implementat de ADV Romania,  prin cofinantarea Fondului Social European, prin POSDRU.