Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm fapte bune în România numără, la finalul sezonului de toamnă 2021, peste 220.000 de puieți plantați pe o suprafață de 50 de hectare.

Acțiunile desfășurate anul acesta reprezintă atât inițierea de culturi forestiere noi, cât și completări și îngrijiri ale suprafețelor plantate în anii precedenți.

În condiții speciale de pandemie și cu ajutorul echipamentelor mecanizate și al zilierilor, peste 220.000 de puieți au fost plantați pe 50 de hectare din județele: Alba, Argeș, Bacău, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Timiș și București.

„A fost un sezon excepțional! Un an mai nestatornic decât oricare din ultimii zece, pe toate fronturile. Dincolo de pandemie, trebuie înțeles că noi nu ne putem baza pe aplicația meteo a telefonului atunci când organizăm plantările ci pe un instinct construit în peste 10 ani de experiență. Și am reușit. De la +20 la -5 grade, de la soare la ninsoare, de la teren tare ca piatra la nămol până la glezne, le-am avut pe toate în ultimele 2 luni. A fost nu o luptă, ci un întreg război. Și l-am câștigat; nu pentru că am avut aliați, conceptul acesta presupune oarecum ideea că fiecare dintre părțile implicate urmărește implicit și un câștig personal. Noi am avut alături PRIETENI, am fost uniți de un scop comun, binele general: să fie pădure”, a declarat Emil Ifrim, inginer silvic în cadrul Plantăm fapte bune în România.

Speciile plantate – brad, molid, pin, larice, stejar, gorun, frasin, plop, paltin, salcâm, fag, salcie, sălcioară, cireș păsăresc și multe specii ornamentale – au fost alese de către inginerii silvici ai ONG-ului și ai ocoalelor silvice partenere astfel încât să se adapteze bine la condițiile locale și să formeze ecosisteme stabile.

„Credem în colaborarea dintre puieții plantați și nu în competiția dintre ei. Suntem convinși că ei simt și trăiesc împreună și se ajută unii pe alții pe durata acestei călătorii a lor prin viața de arbori. Noi suntem aici pentru a-i ajuta, ori de câte ori este necesar ”
, a declarat Marin Toma, președinte Plantăm fapte bune în România.

Partenerii naționali
ai inițiativei sunt: OMV Petrom, Unilever, Bergenbier, JYSK și Dedeman. Alături de ei, se implică financiar: FAN Courier, Endava, Nuclearelectrica, Rehau, Rompetrol și SIXT.

Susțin acțiunile din acest an și: APEX Team International, APT Prohuman, Barlinek, Boehringer Inhelheim, BMI Bramac, Chiesi, Gebrüder Weiss, GEPLAST, International House Bucharest, KPMG, Luxoft, MPR Partners, NHOOD, P3 Logic Parks, Pernod Ricard, Schneider Electric, Skanksa, Soufflet Malt România și Yardi.

Sprijină cu produse și servicii:
Forest Design, Holland Farming și Renania. Partenerii locali în 2021 sunt: Amdaris, FreeNow, Fortech, Leroy Merlin, Litens, Marionnaud Paris, MassMutual România, Mindit Services, Nivea, Rotary Cetate Timișoara, Tucano Coffee și Wipro Technologies.

Plantăm fapte bune în România
încheie, așadar, un sezon și un an cu rezultate remarcabile, în ciuda contextului care a ținut voluntarii departe de acțiuni și le multumește partenerilor pentru încredere și sprijin. În speranța că 2022 va fi din nou an al voluntariatului, îi așteaptă să ne fie alături și pe viitor.

***
Despre Plantăm fapte bune în România
Din 2011 și până în prezent, 44.000 de voluntari și firme de împădurire au plantat și îngrijit peste 2.068.300 de puieți pe o suprafață de 522 hectare, preponderent pe terenuri publice neproductive în localități din 33 de județe ale României. În 2013, inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Majestății sale Margareta, Custodele Coroanei Române, iar de-a lungul anilor i s-au acordat 14 distincții din partea comunității.