„Adoptă un copac!”, program al ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, lansează ediția de primăvară a campaniei „Plantare virtuală - Plantăm speranță la distanță”, ce va dura până la finalul lunii martie. Această campanie oferă celor interesați posibilitatea de a organiza propria activitate individuală de plantare și împărtășirea experienței online cu alți participanți, o alternativă la activitățile de voluntariat la plantări, mult îngreunate de condițiile actuale.
 
Aceasta este deja a doua ediție a campaniei de plantare la distanță organizată de „Adoptă un Copac!”. La prima ediție, din toamna anului 2020, au participat peste 400 de persoane care au plantat un total de peste 3.450 puieți în 32 de județe ale țării. 
 
Participarea la eveniment constă în alegerea unui pachet de puieți, de pe site-ul programului și plantarea acestora, în siguranță, în locul ales de participant. Mai multe informații sunt oferite pe pagina de facebook a evenimentului Plantare virtuala - Plantăm Speranță la Distanță!. Tot aici, toți cei implicați în campanie sunt încurajați să împărtășească propria experiență de plantare, postând video-uri sau poze cu viitorii arbori, proaspăt plantați. 
 
„Organizăm această campanie din dorința de a oferi oamenilor un alt mod de a fi voluntari la un eveniment de plantare, chiar și în pandemie. Arborii plantați oferă numeroase beneficii și în curți, grădini sau la marginea unui teren agricol, unde protejează solul, oferă umbră și îmbunătățesc calitatea aerului. 

Evenimentul virtual de plantare poate fi folosit ca un bun prilej pentru team building de la distanța, așadar încurajăm și companiile să își implice angajații în această acțiune ce are ca scop un viitor mai verde pentru noi toți.” spune Andreea Croitoru, managerul „Adoptă un copac!”
 
 
***
 
Programul de împădurire „Adoptă un copac!” a pornit în 2008, ca inițiativă a asociației ViitorPlus, iar rezultatele de până acum se reflectă în suprafața totală de ~95 de hectare plantată prin implicarea a peste 13.000 de voluntari, în mai multe județe din sudul țării afectate grav de efectele schimbărilor climatice. Împăduririle se fac pe terenuri degradate sau sub forma de perdele forestiere de protecție și sunt „adiționale”, adică nu ar exista fără fondurile strânse de la donatori și sponsori, în beneficiul comunităților rurale lipsite de resursele necesare.
 
ViitorPlus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”.