Asociația Aqua Crisius a reintrodus cu succes 500 de exemplare de lipan (Thymallus thymallus) în sud-estul munților Făgăraș. Lipanul este una dintre cele mai apreciate specii de pești din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de peste 10 ani, datorită riscului major de dispariție. Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieți de păstrăv indigen și 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius și Ocolul Silvic Carpathia, își doresc să fie implementarea unui management piscicol de calitate în munții Făgăraș.
 
Activitățile de creștere a populației de pești în râurile de munte au continuat și în ultimele luni. Asociația Aqua Crisius a întreprins o serie de repopulări, cea mai importantă fiind cea cu lipan, în sud-estul munților Făgăraș. La o evaluare recentă specialiștii au confirmat că peștii s-au adaptat și că le merge bine, ținând cont de ritmul lor de creștere, urmând ca la începutul lunii iunie să suplimenteze efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 cm lungime fiecare.
 
Lipanul (Thymallus thymallus) este un pește de apă dulce din familia Salmonidae, asemănător cu păstrăvul și trăiește în zona inferioară a râurilor repezi de munte. Este protejat în Romania din anul 2010, datorită scăderii drastice a numărului lor, iar eliberarea lui în cazul capturării accidentale este obligatorie, conform legii în vigoare.

Pescuitul la păstrăv
La păstrăv rezultatele repopulărilor trecute sunt pozitive, de aceea eforturile în această direcție continuă. Din fauna acvatică a munților Făgăraș fac parte alți 3.500 de puieți de păstrăv indigen de un an și încă 23.000 de icre embrionate, din care au eclozat păstrăvi adaptați vieții în sălbăticie.
 
"Din fericire, pentru iubitorii pescuitului la salmonide am reușit să menținem sezonul de pescuit la păstrăv între 1 aprilie și 30 septembrie. Prelungirea sezonului cu o lună și jumătate realizată în premieră anul trecut și menținerea acestuia și în 2021 nu este întâmplătoare, Asociația Aqua Crisius realizând demersurile necesare pe lângă autoritățile din domeniu în acest sens, întrucât perioada admisă la pescuitul păstrăvului în România era, în mod nejustificat, cea mai scurtă din Europa și nu ținea cont de nevoile păstrăvului indigen." a declarat ecologistul Andrei Togor, coordonatorul asociației Aqua Crisius.

Pe teritoriul României pescuitul la păstrăv se practică numai cu momeli artificiale, iar reținerea este permisă, pentru exemplare de minim 20 de cm, măsurate de la vârful botului până la baza cozii. În sectoarele cu eliberarea capturilor este obligatorie folosirea cârligelor simple, fără spin și a minciogului.
 
Cu excepția păstrăvului, până în 8 iunie este perioada prohibiției generale a pescuitului. Toate reglementările legate de specii protejate și perioade de prohibiție pot fi consultate în noul ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii publicat în 17 martie 2021 de către Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 
Zone cu regim special de pescuit din sud-estul Munților Făgăraș

În zonele gestionate de Aqua Crisius există reglementări speciale față de dimensiunile de reținere, obligativitatea eliberării tuturor capturilor sau interzicerea pescuitului în anumite tronsoane de râuri.
Zonă interzisă la pescuit:
a) Râul Vâlsan mijlociu de la baraj Vâlsan - comuna Brădetu (12 km)
Zone cu eliberarea tuturor capturilor:
a) Lac Baciu (Văsălatu) (6 ha)
b) Râul Doamnei Superior de la izvoare - baraj Baciu (55 km)
c) Râul Târgului Superior de la izvoare - baraj Râușor (23 km)
Zone cu reținerea permisă a maximum 3 păstrăvi măsurând minim 25 cm lungime individuală
a) Lac Pecineagu (163 ha)
b) Dâmbovița superioară de la baraj Pecineagu - schitul Dragoslavele (40 km)

Toate zonele cu regim special sunt semnalizate prin panouri de informare. Amenzile pentru nerespectarea regimului de pescuit sunt cuprinse între 300 și 10.000 de lei și pot duce până la deschiderea unui dosar penal, în funcție de gravitatea faptelor. 
 
Pentru ușurarea obținerii documentelor de pescuit, Asociația Aqua Crisius a facilitat plata permisului de pescuit sau a contribuțiilor zilnice online, cu ajutorul cardului, având puncte de eliberare în format fizic al permiselor de pescuit în Câmpulung, Rucăr și Domnești. Mai multe informații pot fi obținute pe site-ul asociației, www.aquacrisius.ro.

***
Despre proiect
Aqua Crisius a apărut în 24 mai 2006, din dorința de a asigura practicarea pescuitului sportiv-recreativ la standarde înalte și de a aduce în același loc oameni care împărtășesc aceeași pasiune. Au o experiență vastă în administrarea ariilor protejate umede și se implică în programe de educație non-formală, informare, conștientizare și implementarea unui management pisciciol eficient. Cea mai mare parte din acțiunile asociației privitoare la introducerea de material biologic (repopulări) sunt susținute de către Eltex Recycling.
 
Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2011 fundația a început să se implice activ și în managementul faunei.Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Sursă foto: (c) Aqua Crisius