Echipa de proiect lanseaza in premiera pentru Romania aplicatia pentru telefoanele cu sistem de operare Android, „Harta taierilor de paduri”, disponibila pe Google Play sub dezvoltatorul EcoAssist (asociatia care reprezinta legal proiectul de impadurire). Aplicatia pentru mobil permite persoanelor interesate sa noteze coordonata GPS si sa faca o fotografie cu telefonul din locul in care se constata taierea de padure. Pot fi memorate si informatii referitoare la gatere, pepiniere sau plantatii in curs de infiintare. De asemenea, se pot transmite informatii suplimentare intr-un camp disponibil in acest sens.

In urma sesizarilor primite prin aplicatia „Harta taierilor de paduri”, reprezentantii vor verifica acuratetea informatiilor (spre exemplu nu fac obiectul prezentului sistem taierile de arbori din localitati, care sunt administrate prin alte legi si normative de aplicare decat padurile) si vor publica pe website-ul: http://harta.plantamfaptebune.ro/Public doar ceea ce este relevant subiectului taieri de paduri. Ulterior, cu ajutorul unui inginer silvic, vor fi selectate sesizarile care prezinta cel mai mare risc de ilegalitate si vor fi trimise autoritatilor cu atribuitii in domeniu (Ministerul Mediului, Politia Romana) in vederea verificarii legalitatii acestora.

„Plantam fapte bune in Romania” a realizat actiuni similare in 2012 si 2013, in 6 judete. In urma primirii de informatii din judetele Arges, Brasov, Cluj, Covasna, Prahova si Satu Mare, echipa a mobilizat aproape 100 de persoane (voluntari, reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si ai Ministerului Mediului) pentru a verifica pe teren cateva raportari care prezentau grad ridicat de ilegaitate – conform evaluarilor inginerilor silvici voluntari in proiect. Astfel, au fost identificate si verificate 57 parchete in exploatare (taieri de paduri), 15 gatere (exclusiv din judetul Cluj) si 2 instalatii de producere a carbunelui (exclusiv din judetul Arges). De asemenea, in timpul acestor deplasari au fost efectuate 11 controale de vehicule care transportau material lemnos si s-au confiscat 13.5 mc de lemne. 

Aplicatia mobila da posibilitatea tuturor celor care doresc sa se implice in protejarea padurilor, sa raporteze pe „Harta taierilor de paduri” (http://harta.plantamfaptebune.ro/Public). Transporturile de masa lemnoasa nu fac obiectul acestui proiect – ele pot fi raportate prin serviciul 112 - Radarul padurilor.

Despre „Plantam fapte bune in Romania”
„Plantam fapte bune in Romania” este o initiativa nationala de impadurire bazata pe voluntariat, lansata in 2011. Proiectele noastre se deruleaza in prezent in 12 judete si sunt gandite pe termen lung, respectiv o perioada de 5 - 7 ani. Mai precis, derulam actiuni de impadurire pe terenuri care in prezent nu sunt incluse in fondul forestier, monitorizarea plantarilor si efectuarea de lucrari de ingrijire pana la reusita finala cat si raportarea si verificarea legalitatii taierilor de paduri. In cei trei ani de activitate, am mobilizat 12.584 de voluntari, cu ajutorul carora am plantat 258.200 de copacei -specii forestiere- pe 65.5 hectare de terenuri publice. Aplicatia noastra online „Harta taierilor de paduri” ne-a ajutat sa raportam 2.062 de taieri de paduri; in paralel, am verificat aceste sesizari prin actiuni pe teren in 6 judete din tara.
Cele 12 judete in care suntem activi sunt: Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Ialomita, Iasi, Prahova, Mures, Satu Mare, Salaj si Timis.Reprezentantul legal al initiativei este Asociatia EcoAssist din Bucuresti.
 
Persoane de contact:
Liana Buzea, Fondator, e-mail: liana.buzea@plantamfaptebune.ro, +40 741 026 216
Narcisa  Gheorghe, Coordonator comunicare e-mail:  narcisa.gheorgheplantamfaptebune.ro  +40 737 174 254