Asociația MaiMultVerde a instalat cea de-a șaptea barieră plutitoare în județul Iași, pe râul Jijia, în zona confluenței cu râul Prut. Rolul acesteia este de a opri deșeurile care plutesc pe luciul apei. Până acum, au fost montate în cadrul programului Cu Apele Curate alte 6 bariere pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău, Siret și Dâmbovița (în București). Acestea au oprit 46 de tone de deșeuri plutitoare din plastic.

Bariera plutitoare de pe râul Jijia are o lungime de 22 de metri și a fost montată în aproprierea localității Moreni (comuna Prisăcani), județul Iași. „Jijia trece pe lângă depozitul ecologic de deșeuri Țuțora unde, din păcate, se produc destul de frecvent incidente ecologice (ultimul episod a avut loc în luna martie a acestui an), multe deșeuri ajungând astfel în apa Jijiei.” explică Sorin Iftene, vicepreședinte al Organizației „Salvați Prutul”. „De asemenea, unul dintre cei mai importanți afluenți ai Jijiei, Bahluiul, trece prin orașul Iasi și adună și el multe deșeuri plutitoare. Locul ales pentru barieră maximizează astfel cantitatea de deșeuri colectate, fiind într-o zonă foarte frecventată și de pescari (din nefericire, și unii pescari reprezintă o sursă continuă de poluare).” spune Sorin Iftene.

Deșeurile oprite de bariera plutitoare de pe Jijia vor fi colectate periodic cu ajutorul voluntarilor organizației și vor fi preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Bariera a fost montată în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, cu sprijinul Organizației „Salvați Prutul” Iași, ABA Prut, Primăria Prisăcani, Poliția de Frontieră și ANANP.

Râul Jijia izvorăște din regiunea Cernăuți a Ucrainei, în apropiere de frontiera cu România, și curge spre sud-est în județul Botoșani prin orașul Dorohoi, vărsându-se în Prut pe teritoriul județului Iași. Jijia este recunoscut pentru că formează, în județul Iași, aria naturală protejată „Eleșteiele Jijiei și Miletinului”, cunoscută sub denumirea de Delta Moldovei, care adăpostește peste 200 de specii de păsări, fiind declarată în anul 2020 zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar*. Mai mult, în dreptul satelor Prisăcani și Costuleni, pajiștile inundate formează așa-numita „zonă umedă Ciobârciu”, așezată exact pe culoarul de zbor al păsărilor migratoare. 

Cea mai recentă barieră instalată de MaiMultVerde, în luna martie, este amplasată în București, pe râul Dâmbovița, are o lungime de 25 de metri și reprezintă un proiect pilot care cumulează mai multe exemple de bună practică, reutilizare și producție locală. Bariera plutitoare a fost creată din bannere publicitare recuperate, iar flotoarele sunt construite din bidoane de plastic reutilizate.

Barierele plutitoare reprezintă o soluție tehnologică folosită din ce în ce mai mult pe râurile din România, cu scopul de a limita poluarea apelor, fiind concepute pentru a oferi un control sigur, ușor și eficient al diferitelor tipuri de deșeuri de pe luciul apei. Construite astfel încât să plutească de-a lungul suprafeței unui râu, barierele sunt menite să rețină plastic, cherestea, frunze, ramuri și alte materiale.” spune Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate.

* https://sor.ro/delta-moldovei-declarata-sit-ramsar/  

 

Background

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

 

***

 

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

 

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.000 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 31 de țări.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm. În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.