ViitorPlus anunta finalul celei de-a VI-a editii a programului educational „Cluburile ecOprovocarea”, beneficiile pentru mediu aduse de tinerii membri ai cluburilor  si actiunile pentru extinderea programului.
 
ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila organizeaza de 6 ani programul de educatie non-formala si extrascolara de protectia mediului „Cluburile ecOprovocarea”, in parteneriat cu TenarisSilcotub, iar in ultimul an beneficiind si de  sustinerea unui  donator international . Cea de-a VI-a editie a programului s-a derulat in perioada septembrie 2015 – iunie 2016, in cadrul a 9 licee din judetele Calarasi, Salaj si Sibiu, iar in viitor se doreste extinderea sa si in alte zone ale tarii.

„Educatia de mediu lipseste din programa formala, lucru care se reflecta si in situatia atat de grava in care am ajuns in Romania si in lume. Prin voluntariat, lucru in echipa, educatie non-formala si proiectele practice pe care le realizeaza, tinerii castiga in primul rand experienta de viata, isi dezvolta abilitati de mare ajutor in cariera si satisfactie sufleteasca pentru ca sunt utili societatii in domeniul esential al protectiei mediului.”, a declarat Teia Ciulacu, Presedinte ViitorPlus.

Programul „Cluburile ecOprovocarea” imbina latura teoretica, atelierele educationale non-formale, cu activitatile practice ce aduc beneficii concrete in comunitatea locala. ViitorPlus a dezvoltat pentru membrii cluburilor, impreuna cu experti in domeniul educatiei, ateliere pentru aprofundarea notiunilor de protectia mediului, integrand in curricula si tehnici de dezvoltare personala. Totodata, a fost pus la dispozitia elevilor si profesorilor un regulament de concurs, care i-a impulsionat sa ia atitudine si sa deruleze activitati practice prin care sa contribuie  la rezolvarea problemelor de mediu din comunitate. Pentru exemple de activitati educationale, impresii ale profesorilor si elevilor implicati, puteti urmari acest clip.

In 6 ani de activitate, au participat 30 de unitati de invatamant, peste 20.000 de elevi si profesori voluntari au reciclat aproape 284.000 de kilograme de deseuri, au plantat 58.000 de puieti, au derulat 2.774 de evenimente educationale pentru protectia mediului, au donat peste 57.500  de ore de voluntariat pentru comunitate, au amenajat 261.500 m2 de spatiu verde s.a. Premiul oferit membrilor echipelor castigatoare de anul acesta consta in participarea la o tabara educationala, organizata de ViitorPlus in luna august, in localitatea Cheia, judetul Prahova.

ViitorPlus isi doreste extinderea efectelor benefice ale acestui program. Primul pas este de a invita profesorii sa deruleze activitati similare, utilizand in acest scop gama de materiale educationale folosite in cadrul „Cluburilor ecOprovocarea”. Acestea pot fi descarcate gratuit, in format digital, de pe website-ul https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/. Pentru cea de-a II-a etapa de multiplicare a rezultatelor, ViitorPlus este in cautare de companii partenere, cu valori si obiective similare, astfel incat sa poata dezvolta cluburi educationale permanente si in alte judete din tara.

„Am observat, in toti acesti ani, cum tinerii educati in spiritul “ecOprovocarea” s-au dedicat, cu pasiune, misiunii de a participa la rezolvarea problemelor de mediu din propria comunitate. Datorita rezultatelor impresionante obtinute de ei in 3 judete, suntem increzatori ca noua generatie poate aduce un val de schimbari pozitive pentru mediu la nivel national, daca programul ar beneficia si de sustinerea unor parteneri din celelalte zone ale tarii”, a mentionat Lucia Cojocaru, Coordonatorul programului  „Cluburile ecOprovocarea”.

***
Despre ViitorPlus
ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de educatie si constientizare, reciclare, productie de confectii textile naturale, dotarea unor obiective sociale cu colectoare solare manufacturate, impadurire, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii, precum Brasov, Caras-Severin, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Sibiu, Salaj si Teleorman, sau in Bucuresti.  Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, ce au primit recunoasteri in diferite competitii nationale si internationale se numara "Atelierul de panza", "Recicleta", „ecOprovocarea", "Harta Reciclarii" si "Padurea copiilor - Adopta un copac!". 
„Cluburile ecOprovocarea” a fost numit„ Cel mai bun proiect educational de mediu din Romania in 2014”,  in cadrul competitiei Energy Globe Awards. Alte detalii despre acesta gasiti pe www.ecoprovocarea.ro

Viziunea ViitorPlus: "Redescoperim impreuna legatura cu natura si investim in ceea ce lasam in urma noastra". 
http://www.viitorplus.ro