Un weekend sub semnul sustenabilității, petrecut pe cheiul Dâmboviței, în apropiere de NODMakerspace, le-a prilejuit bucureștenilor și multor turiști ai orașului să intre „în dialog cu râul” la Săptămâna europeană a dezvoltării durabile.

Între 16 – 18 septembrie, la Dâmbovița Delivery (un proiect anual de recuperare a râului organizat de NODMakerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au pregătit activități educaționale interactive, momente de consultare publică, dezbateri despre viitorul Dâmboviței și multiple activări de stradă, dedicate înțelegerii principiilor dezvoltării durabile.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-a dedicat anul 2022 unei teme de mare importanță, apa. În acest context, vineri a organizat conferința „Dâmbovița, un râu armonizat cu orașul”, care a adus în jurul aceleiași mese parteneri relevanți pentru cursul râului, care îi recunosc potențialul și care pot influența procesul de restructurare a acestui coridor urban care străbate cea mai mare aglomerație urbană din România. Au participat László Borbély - Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Richard Budai - Subprefectul Capitalei, Nicușor Dan - Primarul General al Municipiului București, Sorin Rândașu - Directorul Departamentul pentru Situații de Urgență, de la Apele Române, Emil Ivănescu - președintele OAR – București, Teodor Frolu - vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. În urma conferinței, la care s-a prezentat progresul înregistrat de Grupul de lucru pentru amenajarea coerentă a Dâmboviței G-DAM, a fost anunțat următorul pas în acest demers, respectiv realizarea unui Plan Urbanistic Zonal care va stabili cadrul, reglementările urbanistice și măsurile operaționale care să permită dezvoltarea unei viziunii europene de dezvoltare durabilă a râului, în concordanță cu Planul Urbanistic General (aflat în curs de elaborare).

Sâmbătă, 17 septembrie, un convoi de bărci cu vâsle, caiace, canotci și SUP-uri, a parcurs Dâmbovița de la Biblioteca Națională la podul Mihai Bravu, oferind o imagine inedită pentru un rău care nu este navigabil în mod curent. Sâmbătă și duminică, la Pavilionul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, s-au organizat jocuri pe teme de dezvoltare durabilă pentru copii și adulți, din care aceștia au plecat acasă cu informații noi despre comportamentul responsabil față de mediu și societate. Dintre miile de participanți la Dâmbovița Delivery, peste 500 de persoane au avut curiozitatea să își testeze cunoștințele și să afle mai multe despre sustenabilitate.

Au fost organizate și ateliere educaționale de construcție de machete de bărci și de reciclare creativă pentru copii, iar în fața Pavilionului a fost amplasată lucrarea de artă „Pasaj”, realizată de Octavia Loiș (unul dintre câștigătorii concursului de design 3D x DDD x NEB, organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România – #NewEuropeanBauhaus), lucrare care reinterpretează motivele tradiționale românești pentru a sublinia urgența cu care este nevoie ca populația să își asume Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.