În perioada sărbătorilor devenim mai puţin atenţi la activităţile pe care le facem şi care ar putea să afecteze mediul înconjurător.  În goana după cadouri şi pregătiri ne lăsăm ghidaţi de emoţii şi uităm că trebuie să oferim un cadou frumos şi mediului, acela de a avea grijă de el. Aplicaţia GreenTips, dezvoltată de Asociaţia MaiMultVerde cu sprijinul Telekom România în cadrul proiectului Teimplici.ro, are grijă de sărbătorile noastre şi ne oferă sfaturi esenţiale pentru ca începând cu aceste sărbători să fim mai eco.

Asociaţia MaiMultVerde prezintă în pragul sărbătorilor aplicaţia GreenTips, prima aplicaţie din România dedicată unui stil de viaţă responsabil. GreenTips este un ghid compus din 365 de sfaturi grupate pe categorii (energie electrică, energie termică, apă, cumpărături, deşeuri etc.), cu scopul de a promova un stil de viaţă sustenabil şi de crea o comunitate de persoane preocupate de acest lucru.  

Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului Teimplici.ro şi este disponibilă gratuit pe site-ul www.greentips.ro. Odată ce şi-au instalat aplicaţia, utilizatorii GreenTips pot accesa lista de Sfaturi sau se pot abona la Sfatul zilei pentru a primi în următoarele 365 de zile câte o recomandare ce îi va ajuta să îşi adapteze stilul de viață la capacitatea singurei planete pe care o avem la dispoziție şi a intra în cursa pentru salvarea acesteia. 

Pentru că acum, ne-o spun studiile, consumăm de trei ori mai mult decât Pământul poate duce, jocul serios de-a protecția mediului începe de la 270 de puncte, pe care fiecare utilizator le primeşte în cont. Pentru fiecare sfat pe care utilizatorul îl adoptă sau l-a adoptat deja, este cu două puncte mai aproape de ținta de 1.000 de puncte.  

Pentru început, GreenTips vă propune şapte sfaturi de sezon de care toţi ar trebui să ţinem cont.
1. Când faci cumpărăturile pentru sărbători, ai grijă să faci tot timpul o analiza cantitate versus preţ şi să cumperi ceea ce ai nevoie, în funcţie de obiceiurile de consum. Pentru a fi sigur că iei doar cât ai nevoie, încearcă  să pregăteşti o listă de cumpărături şi să achiziţionezi produse vrac precum făină, fulgi de ovăz, paste sau cereale. Această strategie de cumpărare nu te ajută doar să faci economii, ci combate şi problema ambalajelor.
2. Cumpără ouă în cofraj de carton. Cofrajele de carton pentru ouă sunt în mod normal fabricate din hârtie reciclată, care se degradează relativ repede şi sunt la rândul lor reciclabile. Spuma de polistiren sau cutiile din plastic se degradează mai greu, iar fabricarea acestora produce efecte secundare nocive.
3. De Crăciun, cumpără becuri eficiente energetic. Înlocuieşte becurile incandescente cu LED-uri. Acestea nu se încălzesc şi deci sunt mai sigure să le folosesti în brad, iar dacă unul dintre ele se arde, nu va fi afectată întreaga instalaţie.
4. Realizează-ţi propriile felicitări atunci sau foloseşte o felicitare electronică. În plus, îţi poti pune creativitatea în valoare realizând o felicitare din hârtie sau materiale reciclabile.
5. Oferă un cadou zero deşeuri. Biletele la concert, teatru, evenimente sportive, voucherele pentru restaurante, plantarea unui copac,  lecţii care ajută la descoperirea de noi hobby-uri sau le îmbunătăţesc pe cele existente, sunt doar câteva exemple de cadouri care nu vor ajunge direct la groapa de gunoi, împreună cu o grămadă de ambalaje din hârtie.
6. Îngheaţă vinul neconsumat în loc să îl arunci. Scurge paharele cu vin nebăut în containere pentru cuburi de gheaţă şi depozitează-le în congelator pentru data viitoare când vei avea nevoie de vin pentru a găti. Niciun microb nu va supravieţui procesului de congelare şi de fierbere şi nu va trebui să deschizi o sticlă proaspătă pentru a găti.
7. Reciclează bradul de Crăciun! Imediat ce a trecut Crăciunul,  brazii sunt aruncaţi pe trotuare pentru a fi ridicaţi cu deşeurile menajere. Caută puncte speciale care colectează copacii nedoriţi, pentru compostare. 

Intră în aplicaţia GreenTips şi descoperă şi alte sfaturi utile!