In zilele de vineri si sambata (4, respectiv 5 aprilie), un total de 457 de voluntari „Plantam fapte bune in Romania” sunt asteptati in judetele Arges, Mures si Prahova. 195 de voluntari vor merge pe plantatia din judetul Arges, localitatea Tigveni, unde  vor ingriji puietii si vor realiza completari prin plantarea a 1500 de stejari, 162 de voluntari in localitatea judetul Prahova, localitatea Breaza, unde vor completa cu 1500 de puieti de frasin si peste 100 de voluntari in judetul Mures, comuna Taureni, unde vor completa padurea plantata in trecut cu 5.000 de puieti de stejar si paltin. 

Terenurile pe care vor fi realizate completarile din cele trei judete sunt afectate de alunecari. Cel din Arges a alunecat  in aprilie 2006,fenomenul ducand la blocarea DN 73C. Terenul din Breaza, din cauza regimului de umiditate al solului si a puterii mari de eroziune a acestuia, precum si a continutului ridicat de carbonati si a saraciei substantelor nutritive in sol, au loc eroziuni si alunecari frecvente, acestea putand deveni un pericol pentru oras. Terenul din Taureni prezinta primele semne ale alunecarii, aici intervantia voluntarilor fiind preventiva.

Padurile plantate vor stabiliza terenurile, vor avea valoare peisagistica pentru comunitatile locale, cat si pentru turistii care merg in aceste zone.Alaturi de echipa  Plantam fapte bune in Romania” aceste actiuni sunt sprijinite de  voluntari din Asociatia Pathos, Asociatia GEEA, studenti ai Facultatii de Silvicultura Brasovsi ai Universitatii de Studii Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, institutii precum: Consiliul Local Tigveni (jud. Arges), Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Pitesti, Consiliul Judetean Mures, Institutia Prefectului judetul Mures, Consiliul local si Primaria comunei Taureni, Directia Silvica Mures, Penitenciarul Targu-Mures, Primaria orasului Breaza. Din mediul privat ni se alatura voluntari din companiile Unicredit Tiriac Bank, Renania, Transair, Promenada Mall Mures, ZENITH Media, ALISTAR SECURITY, EUROLINES, LS TRAVEL, Timac Agro Romania, Coca-Cola HBC Romania sau Mega Image. .

„In acest weekend avem o mobilizare de forte in trei judete. Ni se alatura oameni din publicul larg, organizatii non-guvernamentale, institutii de invatamant, administratii locale si judetene cat si din companii. Ne plac acest lucru si suntem constienti ca numai asa construim proiecte cu impact mare in comunitate si trezim dorinta de implicare a cat  mai multor persoane, chiar si din alte judete decat cele pe care le avem acum” a declarat Liana Buzea, fondatorul „Plantam fapte bune in Romania”.

Cei care doresc sa se alature actiunilor „Plantam fapte bune in Romania” din 2014, o pot face in calitate de voluntari la actiunile pe teren (pe cont propriu, cu grupul de prieteni), scriindu-ne la adresa: voluntar@plantamfaptebune.ro.

La nivel national, „Plantam fapte bune in Romania” si-a propus ca, in 2014, sa  impadureasca  21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3.000 de voluntari. Actiunile de primavara vor cuprinde actiuni in judetele Arges, Iasi, Mures, Prahova, Salaj si Satu Mare. In perioada verii, vor fi ingrijite toate plantatiile din cadrul proiectului, prin fertilizari si descoplesiri de buruieni, iar in toamna vor continua completarile plantatiilor vechi cat si pornirea unor obiective noi de impadurire in judetele Cluj si Dambovita. 
 
***
Note pentru editori:
„Plantam fapte bune in Romania” este o initiativa nationala de impadurire bazata pe voluntariat, lansata in 2011. Proiectele noastre se deruleaza in prezent in 12 judete si sunt gandite pe termen lung, respectiv o perioada de 5 - 7 ani. Mai precis, derulam actiuni de impadurire pe terenuri care in prezent nu sunt incluse in fondul forestier, monitorizarea plantarilor si efectuarea de lucrari de ingrijire pana la reusita finala cat si raportarea si verificarea legalitatii taierilor de paduri. In cei trei ani de activitate, am mobilizat 9633 de voluntari, cu ajutorul carora am plantat 182.200 de copacei -specii forestiere- pe 55.5 hectare de terenuri publice. Aplicatia noastra online „Harta taierilor de paduri” ne-a ajutat sa raportam peste 1700 de taieri de paduri; in paralel, am verificat aceste sesizari prin actiuni pe teren in 6 judete din tara. 
Cele 12 judete in care suntem activi sunt: Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Ialomita, Iasi, Prahova, Mures, Satu Mare, Salaj si Timis. Reprezentantul legal al initiativei este Asociatia EcoAssist din Bucuresti.
 
Persoane de contact:
Liana Buzea, Coordonator national, e-mail: liana.buzea@plantamfaptebune.ro, +40 721 623 524
Narcisa  Gheorghe, Coordonator comunicare  narcisa.gheorgheplantamfaptebune.ro .