Toate informatiile au iesit la iveala dupa un control desfasurat de Administrația Fondului pentru Mediu la 10 OTR-uri, constatand nereguli in raportare la 6 dintre acestea. Valoarea totala a penalizarilor aplicate este de 19 milioane de euro, dar sumele vehiculate ale intregului prejudiciu sunt mult mai mari. Neregulile identificate scot la iveala un sistem de raportare a deseurilor din Romania depasit si corupt, bazat pe cantitati fictive raportate de OTR-uri, ulterior catre producatorii de ambalaje si, in final, raportate de Romania Uniunii Europene. Intregul caz a fost inaintat catre Parchetul General pentru a fi efectuate toate verificarile necesare.
 
Un alt detaliu adus in discutie in aceste zile este cresterea taxelor cu 2 lei/kg in urma amenzilor date de institutiile Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Legislatia in vigoare este bazata pe sistemul “poluatorul plateste”, un sistem european implementat de fiecare tara membra UE, inclusiv de Romania. In baza acestei obligatii, agentii economici ce pun pe piata (produc sau importa) produse ambalate trebuie sa intreprinda actiuni pentru a colecta si scoate de pe piata un procent din aceste ambalaje generate. Prin urmare, acesti agenti economici au obligatia de a avea direct sau indirect un sistem de colectare a deseurilor. Acest sistem a fost implementat in special printr-un parteneriat intre OTR-uri, companiile de salubritate si autoritatile publice locale, fiecare entitate avand obligativitatile clar stabilite.
 
„Salutam decizia Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor de a face curat in sectorul deseurilor si, daca acest sector a gresit voit, solicitam sanctiunile cuvenite. In acest moment avem probleme grave in sistemul de colectare a deseurilor, inclusiv a celor din ambalaje. Populatia este descurajata sa colecteze selectiv, in ciuda obligativitatilor avute, campaniile de informare au fost facute ineficient, agentii economici nu au o strategie si o actiune comuna in vederea modului de operare. Suntem dispusi sa participam la toate actiunile intreprinse de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, principalul vector al acestui sector pentru a oferi sprijin real, necesar pentru a rezolva problema Romaniei. Ne dorim, inclusiv, sa sa contribuim la dezvoltarea unui plan pe termen mediu si lung pentru tara noastra.” a declarat Andrei Cosuleanu – Director Executiv "Let’s Do It, Romania!".
 
In tot acest timp, Romania nu a avut un sistem de colectare al deseurilor, pus la dispozitia cetatenilor, pentru a putea indeplini obligatiile de reciclare ca tara membra UE. Aceste probleme ale sistemului duc la o necesitate urgenta de a avea o strategie pe termen mediu si lung asumata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si sustinuta de toate partidele politice. 
 
Fiecare cetatean plateste astazi un pret pentru produsul cumparat. O parte din acest pret este reprezentata de producerea ambalajului, dar exista si o taxa indirecta pentru colectarea acestuia si scoaterea lui de pe piata. Problema deseurilor din ambalaje poate duce Romania in fata unei proceduri de amendare (infringement) ce poate costa populatia - Romania 200.000 euro/zi pana la remedierea problemei. Fie ca vorbim despre amenda sau despre posibila modificare a taxei pentru colectarea deseurilor, este nevoie de transparenta totala si de gasirea solutiilor pentru aceste probleme care exista de foarte mult timp, dar care nu au fost analizate in detaliu pana acum.
 
Romania trebuie sa acorde o atentie deosebita asupra deseurilor, inclusiv celor din ambalaje despre care se discuta in aceste zile.  Fiecare actor are obligatia de a-si asuma responsabilitatea pentru a evita amenzile. Cetatenii trebuie sa constientizeze ca au obligatia de a colecta deseurile, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor trebuie sa sustina agentii economici pentru colectarea deseurilor si, de asemenea, trebuie sa responsabilizeze populatia asupra obligativitatilor avute pentru deseuri. Structurile din cadrul Ministerului Mediului au obligatia de a sanctiona drastic atat persoanele fizice, cat pe si cele juridice ce incalca obligativitatile avute.
 
Ne dorim crearea si implementarea unei strategii clare, care sa aiba la baza economia circulara, plata diferentiata a deseurilor de catre cetateni si un sistem eficient de management al deseurilor.
 
###
“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat in Romania. Din 2010 si pana acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 100 000 de voluntari, care au reusit sa adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deseuri), iar media de deseuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internationala “Let`s Do It, World!“.
 
Pentru mai multe detalii despre acest subiect va rugam să contactați: 
Andrei Coșuleanu, Director Executiv, andrei.cosuleanu@letsdoitromania.ro
Anca Baniță, Communication Manager, anca.banita@letsdoitromania.ro