De la seceta extremă care transformă Amazonul într-un deșert, până la crizele umanitare cauzate de migrația forțată de dezastre naturale, schimbările climatice sunt puternic documentate în expoziția World Press Photo 2025.

 

Începând cu 2 mai și până pe 2 iunie, bucureștenii și vizitatorii capitalei sunt invitați să descopere zeci de imagini care aduc în prim-plan impactul real al crizei climatice asupra comunităților din întreaga lume - alături de povești despre conflict, migrație, drepturile omului și reziliența comunităților în fața marilor crize globale. Expoziția va avea loc în aer liber, în Piața Universității, iar accesul va fi gratuit.

Printre proiectele expuse se numără:

Droughts in the Amazon – Musuk Nolte - Severele secete din Amazon transformă râurile în câmpuri de praf, forțând comunități întregi să-și schimbe modul de viață.

Brazil's Worst-Ever Floods – Amanda M. Perobelli - Inundațiile istorice din Brazilia, amplificate de criza climatică, au devastat orașe și au strămutat peste două milioane de oameni.

The Lake Has Fallen Silent – Aubin Mukoni - Lacul Kivu, afectat de schimbări climatice, poluare și exploatări industriale, își pierde treptat biodiversitatea și echilibrul fragil.

Four Storms, Ten Days – Noel Celis - Patru taifunuri în doar zece zile dezvăluie impactul accelerat al crizei climatice asupra vieților din Filipine.

42 de proiecte câștigătoare, 141 de țări reprezentate

Selecția de anul acesta a fost realizată din peste 59.320 de imagini înscrise de 3.778 de fotografi din 141 de țări. 42 de proiecte câștigătoare spun povești despre lumea de azi: de la copiii răniți ai Gazei la criza de apă din Amazon, de la protestele masive din Kenya și Myanmar la curajul unei comunități LGBTQI+ din Nigeria.

Imaginea anului 2025 este realizată de fotografa palestiniană Samar Abu Elouf pentru The New York Times: un portret emoționant al lui Mahmoud Ajjour, un copil de 9 ani, grav rănit într-un atac aerian în Gaza.

Cristian Movilă, președintele Fundației Eidos, a declarat că “adevărul nu dispare doar pentru că alegem să-l ignorăm. Uneori e greu de privit în ochi, dar tocmai atunci devine cel mai important. Expoziția World Press Photo e un exercițiu de imaginație lucidă: cum ar arăta realitatea noastră dacă am trăi situațiile din aceste imagini? Poate că expoziția nu oferă răspunsuri, dar ne reamintește că fiecare alegere – sau nepăsare – are ecouri reale. Și consecințe.”

 

“În perioada pe care o traversăm, având atât de multe oportunități de exprimare artistică, atât offline cât și online, jurnalismul trebuie să fie cu adevărat “a patra putere” în stat. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi  să ne asigurăm că există libertate de exprimare, jurnalism liber, de calitate, că se pune accentul pe produsul editorial și se sprijină echipele editoriale  Fotojurnalismul este expresia puternică aflată la intersecția dintre artă și jurnalism, iar World Press Photo recunoaște cele mai de impact imagini ale anului. Suntem mândri să fim parteneri ai Fundației Eidos și în acest an. Vă invităm să mergeți să vedeți cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism. Fotografiile World Press Photo va vor fi vizibile pentru sute de mii de oameni ce vor tranzita Piața Universității în această perioadă. Să ne reamintim așadar de importanța libertății presei și  să celebrăm împreună cele mai frumoase fotografii din 2024”, a declarat Laura Mihăilă, Director de Marketing, Comunicare & CX, Raiffeisen Bank România.

Un manifest vizual într-un moment-cheie

Expoziția ajunge la București într-un moment cheie: în apropierea alegerilor și într-o perioadă în care libertatea presei, accesul la informație și curajul de a documenta adevărul devin valori esențiale pentru viitorul societății.

World Press Photo 2025 oferă publicului nu doar imagini impresionante, ci și un spațiu de reflecție despre cine suntem, ce alegem să vedem și cum alegem să ne implicăm.

Expoziția poate fi vizitată gratuit, în aer liber, în Piața Universității din București, între 2 mai și 2 iunie 2025.

Program actualizat și detalii suplimentare:
Facebook: World Press Photo Exhibition Romania
Instagram: @WorldPressPhotoRo

Expoziția World Press Photo este adusă în România de Fundația Eidos, în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Este finanțată de Ministerul Culturii și organizată în cadrul programului „Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană", un proiect al Primăriei Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, în calitate de operatori zonali.

 

Despre Fundația Eidos

Fundația Eidos este o organizație non-profit cu sediul în București, România, având ca misiune susținerea și dezvoltarea durabilă a practicilor culturale inovatoare la nivel global și multidisciplinar. Eidos operează la intersecția dintre creativitate, tehnologie, filosofie și antreprenoriat, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice.  Printre evenimentele organizate de Eidos se numără festivalul multidisciplinar UNFINISHED, expoziția itinerantă World Press Photo și EIDOS Talks.

 

Despre Raiffeisen Bank România

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide activează pe piața bancară din România deservind peste 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. 

De peste 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și nu în ultimul rând, artă și cultură. www.raiffeisen.ro