Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe Insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre re-amenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

În centrul evenimentului se află proiecția filmului documentar „Redescoperirea”, în regia lui Phie Ambo (Danemarca, 2019, 77 min.).

Filmul documentează un experiment educațional pus la cale în spațiul unui fost teren imobiliar aflat în apropiere de centrul Copenhagăi. În acest spațiu reluat în stăpânire de vegetație sălbatică, un grup de 47 de copiii au parte timp de 10 săptămâni de un program de școală alternativ, unde au șansa să descopere cât de multe lucruri ne poate învăța natura, dar și să contribuie la imaginarea unui model de organizare socială mai incluziv și mai sustenabil.

Proiecția de film va fi precedată de o dezbatere despre istoricul și viitorul posibil al insulei de pe Lacul Morii, plasată în contextul mai larg al situației actuale a spațiilor verzi din București, la care vor participa sociologul Bogdan Iancu, activista pentru drepturile omului și pentru comunitate Irina Zamfirescu și expertul pe teme de locuire și urbanism Bogdan Suditu.

Evenimentul va include și o scurtă prezentare a cărții „Manifest pentru Dunăre”, publicată de Asociația MaiMultVerde.

Programul evenimentului:

19.00: Picnic comunitar
19.30: Dezbatere: O insulă verde pentru viitor
20.30: Prezentare de carte
21.00: Proiecție de film documentar (Redescoperirea)

Organizat sub umbrela programului Cu Apele Curate, evenimentul își propune să atragă atenția asupra importanței spațiilor naturale de interes comunitar, cu precădere a spațiilor verzi și a lacurilor, pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului.

Evenimentul face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Asociației Bloc Zero care își propune crearea unui cadru de reflecție și dezbatere asupra relației locuitorilor Bucureștiului cu orașul în care trăiesc, pornind de la proiecții de film organizate în spații alternative (reunite sub titulatura Plan/Contraplan - Film, Arhitectură, Comunitate).

Accesul la eveniment este gratuit.
Un număr limitat de 50 de exemplare ale cărții „Manifest pentru Dunăre” va fi distribuit în mod gratuit participanților interesați.
Evenimentul este conceput sub forma unui picnic comunitar, iar spectatorii sunt încurajați cu căldură să aducă la rândul lor pături și gustări.

***

Despre programul Cu Apele Curate

Inițiat în 2019 de Asociația MaiMultVerde cu sprijinul Lidl România, programul Cu Apele Curate vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone / zi de deșeuri de plastic, sunt necesare acțiuni extinse și menținute pe termen lung în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane (www.cuapelecurate.ro).

Despre Asociația MaiMultVerde

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum „Există viață după colectare” sau „Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

Despre Plan/Contraplan

Proiectul Plan/Contraplan - film, arhitectură, comunitate este un proiect cultural își propune să
ofere un cadru de reflecție asupra relației noastre cu spațiile în care trăim, dar și asupra felului în care arhitectura acestor spații definește dinamicile sociale. Aflat la intersecția dintre film, antropologie și arhitectură, între experiențe personale, organizare comunitară și planificare urbană, proiectul își propune organizarea unei serii de proiecții de film, urmate de dezbateri, în spații alternative, relevante pentru identitatea orașului București.
Proiectul este organizat de Asociația Bloc Zero, cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Asociația Bloc Zero


Bloc Zero, asociație aflată la intersecția dintre cultură, educație și organizare comunitară, pornește de la realitățile cotidiene, pe care le interpretează prin filtre și experiențe diferite, dar compatibile: film și arte vizuale, antropologie și discuții libere, reprezentare și analiză critică. Prin activitățile noastre, ne propunem să asigurăm alternative educaționale, culturale, și sociale, implicând activ comunitățile în acest proces. (www.bloczero.ro)