Seria de podcast-uri de sustenabilitate pentru copii EDUboost, realizată de Asociația pentru Educație Digitala Bigger Picture, a primit unul dintre cele trei mari premii la categoria Proiecte in cadrul Galei pentru un Mediu Curat. Cea de-a XIV-a ediție a fost susținută de Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor, Ambasada Sustenabilității în România, Info Cons, Asociația Municipiilor din România și Hotnews. Peste 60 de proiecte au fost înscrise în aceasta competiție verde care își propune să promoveze inițiativele dedicate protecției mediului, conservării resurselor planetei și prevenirii risipei acestora.

EDUboost este o serie de podcast-uri cu „teme pentru oameni mari la mintea copiilor”: Ce este încălzirea globală? Ce este sustenabilitatea? De ce e bine să colectezi separat deșeurile? Ce înseamnă să reciclezi? și pornește de la un insight relevant: copiii își doresc să învețe lucruri noi prin mijloace digitale, joc și, mai ales, poveste. Toată seria este gratuită și poate fi ascultată aici: https://afostodata.ro/eduboost-podcast-de-buna-crestere/

În întreaga lume se depun eforturi uriașe pentru a ajuta copiii să învețe despre schimbările climatice și sustenabilitate. Într-un sondaj public al Comisiei Europene, 70 % dintre respondenți au spus ca educația e mult mai importantă decât acțiunile instituțiilor publice și ale presei, iar în centrul educației sunt copiii, noua generație.

În acest context ne bucurăm tare mult ca afostodata.ro, o platforma gratuită educațională pentru copii, poate să pună la dispoziția acestora materiale multimedia conexe care să-i ajute în descoperirea acestor noțiuni. Alfabetizarea moral-civică a copiilor pornește de la noi, adulții. În condițiile în care subiectul „educație civică” este mult prea didactic și adesea neglijat la școală, de ce să nu le oferim acestor „digital natives” o platforma intuitivă, ușor de accesat pe care să găsească informațiile de care au nevoie? a declarat Măriuca Mihăilescu, fondatoarea asociației Bigger Picture.

Autorii textelor sunt cercetători, jurnaliști și scriitori care și-au imaginat cum putem să protejăm, prin acțiuni mici, comunitatea și mediul înconjurător. Printre ei se află cercetătorul și scriitorul Alexandru Stermin, geologul și consultatul în domeniul sustenabilității Florin Stoican, iar vocile care dau viață acestor povești sunt Petra și Valentin Panduru care au fost, pe rând, un platan din București, două biciclete, vrăjitori și magicieni, animale pe cale de dispariție și chiar extratereștri aterizați pe Planeta Pământ.

Pe lângă podcast-uri, copiii pot descoperi pe site și quiz-uri interactive și fișe de activități pe care le pot rezolva acasă sau la școală, mai ales că, din acest an, Ministerul Educației a introdus Săptămâna Verde în structura noului an școlar.

Nu în ultimul rând, echipa de povestitori A Fost odată a pornit și o caravana educațională în peste 30 de școli de masă și speciale din toată țara în care copiii s-au putut juca cu noțiuni legate de sustenabilitate, au plantat semințe, și-au imaginat că pot salva arbori sau că se pot plimba în păduri pentru a descoperi cât de frumoasă este natura.

Fiecare episod este tradus și în limba semnelor române, sub formă de slog, pentru copiii cu deficiență de auz care sunt interesați de impactul actiunilor lor asupra mediului.

Seria EDUboost a fost nominalizată în 2022 și 2021 la Best Branded Podcasts Webstock și se află în top 10 serii pe Spotify Romania Society and Culture.

***

Despre Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture – A FOST ODATĂ

Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture are ca misiune producerea de conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii. Din 2018 dezvoltăm afostodata.ro, un concept unic în România, care conține povești, basme, povestiri, fișe de lucru și quiz-uri interactive, în formate audio și video (limba semnelor). Platforma este omologată ca mijloc de învățare de Ministerul Educației pentru învățământul primar și gimnazial special și de masă – nr. 25.894/I/ 12.03.2020 (Școala de povești). În 2021 echipa a câștigat Premiul 1 la Gala Societății Civile.
Detalii: www.afostodata.ro.