Vineri, 19 iunie, Consiliul European se va reuni printr-o videoconferință, în cadrul căreia se vor discuta 2 teme: planul economic de recuperare justă după criza sanitară provocată de COVID-19 și bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027.
 
Echipa Fridays For Future România dorește ca liderii statelor să conștientizeze provocarea crizei climatice, să recunoască public existența acesteia și să facă demersuri în vederea unei recuperări juste și le-a transmis acestora mesajul folosind formularul de contact.
 
Experiențele cu pandemia COVID-19 arată de ce avem nevoie să investim într-o economie și o societate durabile. Le cerem liderilor noștri într-o voce să investească în planuri de redresare care să conducă spre consolidarea rezilienței economice, sociale și ecologice la nivel european pentru a face față următoarelor provocări. Toate deciziile din acest moment în privința unor investiții trebuie luate în baza unor strategii pe termen lung și trebuie să fie adaptate contextului în care ne aflăm ca civilizație – acela al unei crize climatice în desfășurare.
 
Întrucât acum se construiesc planurile pentru redresarea economiei, există un mare risc ca progresul în materie de sustenabilitate făcut pe parcursul anilor să fie anulat sau chiar inversat.  Sectoare care generează emisii de carbon, precum industria auto, aviația sau termoenergia, salută relaxarea normelor UE privind ajutoarele de stat și solicită sprijin din bugetele publice. Alții își propun să amâne reforme sau chiar să retragă reglementări existente, cum ar fi interzicerea materialelor plastice unice.
 
Ascultarea vocilor care ignoră provocările de mediu ar fi o greșeală. De aceea, solicităm ca pe 19 iunie, în cadrul adunării Consiliului European, criza climatica sa fie o prioritate pe agendă și ca planurile de relansare economică să fie potrivite acestui context.
 
Mișcarea Fridays for Future reunește tineri din întreaga lume care desfășoară proteste și inițiative pentru a responsabiliza clasa politică în privința crizei climatice și a altor probleme de ordin ecologic.
 
Aceasta a fost inspirată de Greta Thunberg, adolescenta suedeză care a luat atitudine de una singură în 2018 în fața distrugerii planetei și nepăsării politicienilor, prin grevă școlară în fața parlamentului suedez. În România, până în momentul actual, Fridays for Future a organizat marșuri și proteste la care au participat mii de tineri din 23 de orașe diferite.