Cele doua spatii au fost realizate in cadrul proiectului ”Eco-voluntariat in penitenciare” pe o suprafata de teren de aproximativ 3000 mp nefolosita pana acum, aflata in imediata vecinatate a sectiei exterioare Isalnita. 
 
”Eco-voluntariat in penitenciare” este un proiect care promoveaza beneficiile voluntariatului pentru mediu in randul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, precum şi in randul comunitaţilor din Craiova şi Isalnita. Unul dintre cele cinci programe de voluntariat de mediu implementate in cadrul proiectului, “Management forestier responsabil”, a presupus valorificarea unei suprafete de aproximativ 3000 mp din terenurile de care dispune Penitenciarul Craiova. O echipa de 100 de persoane private de libertate a realizat o infrastructura de agrement constand intr-un teren de mini-fotbal, un parculet si o pepiniera. 
 
Amenajarea a constat intr-un complex de activitati specifice, curatarea, frezarea si nivelarea suprafetei bazei sportive, locului de agrement si pepinierei, asternerea si compactarea unor straturi succesive de nisip si pietris cu rol de stabilizare si de drenaj, asternerea si compactarea unui strat de pamant fertil cu rol de substrat pentru gazon, executia unui put forat si a unui sistem de irigatii prin aspersie, montarea rulourilor de gazon, plantarea unor arbori si arbusti decorativi, executia unui foisor, precum şi realizarea imprejmuirii intregului amplasament. Toate aceste activitaţi au fost realizate cu implicarea voluntara a persoanelor private de libertate.
 
Terenul de fotbal si zona de recreere au fost inaugurate printr-un meci de fotbal demonstrativ intre echipa persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova si cea a tinerilor din Penitenciarul de Minori si Tineri. In acest fel, voluntarii din proiect s-au putut bucura primii de beneficiile muncii lor si s-au angrenat intr-o disputa sportiva entuziasta, desfasurata in limitele colegialitatii si fair play-ului. Prin felul in care au participat, atat la amenajare, cat si la intrecerea sportiva, persoanele private de libertate au aratat ca isi doresc sa poata contribui prin forte proprii  la crearea unei infrastructuri corespunzatoare derularii in bune conditii a programelor de educatie si asistenta psihosociala desfasurate in perioada privarii de libertate. 
 
In acest context, domnul comisar şef Adrian Cristian BECHEANU, directorul Penitenciarului Craiova, a apreciat ca: “Amenajarea  spaţiilor pe care le inauguram  permite ca, in viitor, sa desfaşuram in condiţii optime o gama variata de activitaţi sportive atat cu persoanele private de libertate cat şi cu personalul unitaţilor penitenciare”.
 
Meciul de fotbal s-a inscris intr-un cadru mai larg de activitati, fiind un eveniment prin care partenerii au vrut sa arate opiniei publice si sa informeze comunitatea locala si institutiile publice din Craiova ca, daca exista ocazia, detinutii se pot implica in activitati de voluntariat nu numai in inchisoare ci si in spatiul public, fiind o resursa importanta pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunitatii. 
 
Despre ”Eco-voluntariat in penitenciare”
”Eco-voluntariat in penitenciare” este un proiect care promoveaza beneficiile voluntariatului pentru mediu in randul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, precum şi in randul comunitaţilor din Craiova şi Işalniţa. Cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania (VOLUM), au fost selectate 100 de persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova şi din Penitenciarul pentru Minori şi Tineri şi 20 de voluntari din randul comunitaţii locale, care au coordonat activitatile in care au fost implicate persoanele private de libertate. 
 
Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” are ca obiectiv principal implicarea, ca voluntari, a persoanelor private de libertate, dar şi a locuitorilor din Işalniţa şi Craiova in proiecte de mediu in beneficiul localnicilor şi a instituţiilor care funcţioneaza in comunitate. De asemenea, se urmareşte iniţierea de practici sustenabile in domeniul protecţiei mediului in instituţiile penitenciare, de care vor beneficia aproximativ 1.505 de persoane private de libertate şi 600 de angajaţi ai penitenciarelor, dar si in comunitate. 
 
Partenerii proiectului sunt Asociatia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori si Tineri, Federatia VOLUM si Primaria Isalnita. Partenerii proiectului isi propun sa ofere un cadru in care toti participantii sa inteleaga cu adevarat valoarea cetateniei active si avantajele acesteia atat la nivel personal, cat si social. Incurajand initiativele in domeniul voluntariatului pentru mediu, se doreste crearea unor mecanisme care sa faciliteze dialogul si cooperarea intre membrii comunitatii si persoanele private de libertate in scopul reintegrarii dupa punerea in libertate a acestora din urma.

Perioada de desfasurare a proiectului este de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 66.057 euro. Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informatii:
Asociatia MaiMultVerde - Anamaria Bogdan, director comunicare,email anamaria.bogdan@maimultverde.ro