Proiectul EcoChampions realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ în judetul Constanta, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si a organizatiei ecologiste Mare Nostrum, s-a încheiat miercuri, 13 aprilie 2011, cu o festivitate de premiere. Dupa ce au participat la cursuri teoretice si practice cu teme ecologice si au implementat propriile proiecte de mediu si voluntariat în comunitate, cei 200 de elevi implicati au fost premiati în cadrul acestui eveniment. Echipa Zelená Růže din Liceul "George Calinescu" si echipa Green Fingers din Scoala nr. 29 "Mihai Viteazu" au primit premiile pentru cele mai bune proiecte de voluntariat pentru mediu, iar celelalte opt scoli si licee au primit mentiuni speciale.

Eco-campionii au primit premii de la Raluca Lazarut (Antena1), Gianina Corondan (TVR) si DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Marian Soci si Vali Barbulescu, iar Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde, a prezentat evenimentul.


Proiectul EcoChampions a fost demarat in noiembrie 2010, fiind gandit ca un concurs intre cele 10 scoli si licee participante si si-a propus ca la finalul celor patru luni de desfasurare, echipele sa poata sustine si implementa propriile proiecte de voluntariat. Astfel, pe parcursul a 11 saptamani, cele 10 cluburi de elevi si-au gasit un nume pentru echipa si si-au creat identitatea vizuala si au dezbatut impreuna cu coordonatorii patru mari teme legate de protectia mediului (schimbarile climatice, biodiversitatea, protejarea padurilor si managementul deseurilor), dar si managementul de proiect. Elevii au aplicat treptat cunostintele dobandite in cadrul activitatilor practice, iar, la final, au conceput propriile propuneri de proiecte in folosul comunitatii din care fac parte. Pentru implementarea proiectelor, fiecare echipa a avut un buget de 500 de euro. Mai multe informatii despre proiectul EcoChampions si proiectele realizate de cluburile de elevi pot fi gasite pe www.ecochampions.ro.

Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 "Ion Jalea", Scoala nr. 29 "Mihai Viteazu", Scoala nr. 30 "Gh. Titeica", Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National "Mircea cel Batran", Colegiul National "Mihai Eminescu", Liceul Teoretic "George Calinescu", Liceul Teoretic "Traian" si Liceul Teoretic "Ovidius". Proiectele propuse si implementate de elevi au fost foarte diferite, de la actiuni de constientizare, la plantari, curatenii, flash mob-uri si realizarea unui post de radio eco.

Aceste proiecte au fost analizate de un juriu format din reprezentanti MaiMultVerde si ai Grupului CEZ, iar castigatorii sunt echipele Zelená Růže de la Liceul Teoretic "George Calinescu", respectiv echipa Green Fingers de la Scoala generala nr. 29 "Mihai Viteazu". Astfel, cele doua institutii de invatamant au primit, in cadrul evenimentului organizat la Constanta premii in valoare de 3.000 de euro, puse la dispozitie de Grupul CEZ.

Proiectul echipei Zelená Růže a reprezentat o colaborare intre elevii liceului si Muzeul de Stiinte ale Naturii Constanta. In perioada 26-28 martie, membrii echipei EcoChampions au construit un foisor rustic din lemn in spatiul microrezervatiei din interiorul muzeului in aer liber. In plus, elevii au curatat terenul, au toaletat pomii si au construit hranitoare pentru pasarile din rezervatie.

Proiectul echipei Green Fingers, "Vrem un parc si un lac mai ECO!!!" a tras un semnal de alarma in privinta Parcului si Lacului Tabacariei. La indemnul clubului, peste 200 de elevi ai scolii au participat la un mars care a pornit de la scoala, a trecut prin parc si s-a oprit in fata mall-ului din Constanta. Inarmati cu pancarte, fluiere si baloane, elevii ecologisti au atras atentia asupra neglijentei oamenilor si autoritatilor fata de unul dintre singurele spatii verzi din oras. Proiectul a continuat cu o actiune de curatenie in Parcul Tabacariei si plantarea a 30 de puieti de plop.

In cadrul evenimentului de incheiere au fost acordate mentiuni speciale si celorlalte cluburi de elevi de catre Raluca Lazarut (Antena1), Gianina Corondan (TVR si DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Marian Soci si Vali Barbulescu. Evenimentul a fost prezentat de Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde.

"Cred ca avem mai multe sanse ca elevii de azi sa devina cetatenii responsabili de maine daca le dam de pe acum sansa sa vina cu solutii la problemele cu care se confrunta mediul in loc sa le predam ecologia de la catedra", a declaratDragos Bucurenci, presedintele Asociatiei MaiMultVerde.

"Felicitam toti membrii celor 10 cluburi infiintate, precum si pe coordonatorii si profesorii care i-au sustinut de-a lungul acestui proiect-pilot. Ne bucuram sa vedem ca tinerele generatii au constiinta responsabilitatii implicarii lor in viata comunitatii. Au invatat si au lucrat impreuna ca niste adevarate echipe, cu mult entuziasm si acest lucru ne motiveaza si pe noi sa sustinem in continuare acest program educational. Am sa-l citez pe unul dintre acesti copii remarcabili, care la finalul uneia din actiunile practice din proiect mi-a spus ca "indiferenta este cel mai mare rau". Este o mare satisfactie pentru cei care au creat si sustinut proiectul EcoChampions sa constate ca exista cel putin 200 de tineri in Constanta zilei de azi care cred ca implicarea e vitala si ca ei au forta de a schimba in bine mediul in care traiesc" a declarat Cosmina Marin, coordonator comunicare & PR din partea Grupului CEZ.

In perioada 16-22 aprilie, 46 de elevi (4 din fiecare scoala, 6 din scolile clasate pe primele trei locuri in competitia saptamanala de activitati practice) vor participa gratuit la o tabara educationala si recreativa timp de o saptamana, organizata la Sibiu de partenerii proiectului EcoChampions.