Pe data de 25 Octombrie 2010, a avut loc, in plenul Comisiei pentru petitii a Parlamentului European, examinarea petitiei Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – filiala Iasi, referitoare la problemele cu care se confrunta parintii copiilor cu dizabilitati (in special autism).

Examinarea a avut loc in prezenta presedintei asociatie noastre si a reprezentantilor Comisiei Europene.

Ieri, 12.01.2011, ne-a fost comunicata scrisoarea pe care comisia, prin presedinta acesteia, doamna Erminia Mazzoni, a adresat-o, in data de 06.12.2010, autoritatilor romane de compententa carora s-a decis ca sunt cele sustinute in petitia noastra, respectiv domnului Ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei sociale, Ioan Botis.

Nu ne ramane decat sa ne exprimam speranta ca dumnealui va raspunde cererilor comisiei si ca autoritatile vor lua masurile necesare pentru imbunatatirea vietii acestor persoane, inclusiv aprobarea normelor la Legea 151/2010, norme care ar fi trebuit sa fie aprobate inca de la jumatatea lunii octombrie a anului trecut.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica ce ingreunează interacţiunea sociala si abilitatile de comunicare. Cauzele specifice sunt inca necunoscute, iar incidenţa autismului este in crestere. In prezent, 1 din 166 de copii este diagnosticat cu autism iar in Iasi sunt inregistrati peste 300 de copii cu aceasta tulburare.


Contact:
Carmen Gherca – presedinte ANCAAR Iasi, tel: 0729 914 094,
www.ancaar-iasi.ro,