Mai multi rosieni au fost prezenti alaturi de Eugen David, presedintele Alburnus Maior, in Piata Universitatii din Bucuresti si mai apoi in marsul de solidaritate ce a strabatut centrul capitalei si cartierele Tineretului si Timpuri Noi. In cea de-a cincisprezecea zi de proteste consecutive, manifestantii au cerut o data in plus, respingerea legii, prin vot la vedere de catre Parlamentul Romaniei si anularea asa numitei “comisii speciale” de analiza.

Revendicarile nu sunt negociabile este mesajul transmis de protestatari primului ministru. Acestia sunt fermi pe pozitiile lor si nu vor negocia daca sa se faca jumatate, un sfert sau o cincime din proiectul de minerit cu cianuri. Dupa declaratiile facute in graba la Rosia Montana, rupte de realitatea inteleasa de zeci de mii de cetateni ai Romaniei care s-au aflat ieri in strada, protestatarii au mai adaugat o revendicare pe lista lor: demisia lui Victor Ponta. Prin urmare este absurda ideea negocierii cu un prim-ministru caruia strada ii cere demisia.

“Miscarea nu are lideri, are doar constiinta. Este imposibil pentru Victor Ponta sa stea de vorba cu 25.000 de oameni la Bucuresti plus alte mii in tara si strainatate. Revendicarile noastre nu se discuta si nu se negociaza, vom fi in strada pana la solutionarea fiecarui punct”, a declarat Eugen David.

Aflat ieri intr-o vizita la Rosia Montana, pentru aducerea la suprafata a celor 33 de angajati auto-"blocati" in mina-muzeu Catalina Monulesti, Victor Ponta a comentat: “... povestea aia ca la ei la Rosia Montana o sa se faca turism, sa stiti ca orice om care merge acolo poate vedea ca e o poveste (...) Sunt lacuri cu cianuri, raul de acolo este rosu realmente de poluare.”

“Tinem sa atragem atentia primului ministru, astazi, in prima zi de scoala de un obicei mai vechi al elevilor. Acela de a nu vorbi fara a sti. Daca nu stii, citesti sau intrebi ca sa nu vorbesti prostii eventual auzite pe la altii. Sa va intre bine in cap d-le Ponta ca la Rosia Montana in prezent nu este nici un lac de cianura, la Rosia Montana nu s-a prelucrat minereu cu cianuri si nici nu ne dorim sa traim langa cel mai mare depozit de cianuri, in aer liber, din Europa”, a declarat Calin Capros, vice-presedintele Alburnus Maior.

Asociatia Alburnus Maior considera inacceptabile declaratiile premierului ce condamna dezvoltarea turistica la Rosia Montana. Premierul se pare ca a fost convins de posibilitatile reduse de dezvoltare turistica a Rosiei Montane in urma discutiilor avute cu vreo treizeci de asa-zisi mineri. Premierul nu a fost convins asadar nici de studiile facute de Academia Romana, nici de profesorii de la Academia de Studii Economice si nici de miile de participanti ce vin in fiecare an la FanFest.

Chiar daca Victor Ponta nu reuseste sa inteleaga amploarea manifestatiilor si se limiteaza la declaratii copiate din discursul companiei, protestele deja au consecinte pe plan international. Scotia Capital, un important broker al Gabriel Resources, a anuntat ca nu va mai tranzactiona actiunile companiei la bursa datorita presiunii publice din Romania si din intreaga lume.

De 16 luni Victor Ponta este primul ministru al Romaniei. In tot acest timp el nici macar o data nu a mers la Rosia Montana sa discute cu cele peste 100 de familii amenintate de expropriere. Ieri, din motive de imagine s-a deplasat sa vorbeasca cu cei 33 de angajati ai companiei miniere, ignorand iarasi localnicii ce doresc cu demnitate dezvoltarea durabila a Rosiei Montane.
Pentru mai multe detalii: alburnusmaior@ngo.ro

Discursul lui Eugen David in Piata Universitatii, Bucuresti 15 septembrie 2013.
http://www.youtube.com/watch?v=6rzwqATzvzw&feature=youtu.be

Fotografii proteste internationale:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.700720616607976.1073741906.145342615479115&type=3

Fotografii proteste din Bucuresti:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.704083132938391.1073741988.145342615479115&type=3