# Asociatia React prezinta studiul privind atitudinea si comportamentul populatiei fata de reciclarea deseurilor din hartie;
# Romanii au un comportament favorabil colectarii selective a hartiei, fapt confirmat si de cresterea exporturilor de maculatura;
# Aproape jumatate dintre respondenti utilizeaza obiecte la producerea carora s-a folosit, in proportii diferite, hartie reciclata.

Asociatia React prezinta studiul privind atitudinea si comportamentul romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor de hartie si utilizarea produselor din hartie reciclata, realizat in cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor sociale”.

Conform studiului, 51% dintre respondentii de la nivel national declara ca depoziteaza maculatura separat de restul gunoiului, chiar daca peste jumatate dintre acestia (54%) nu au in dotare o pubela sau un tomberon special. Mai mult, acest comportament nu este generat de o motivatie financiara: doar 11% dintre cei care colecteaza maculatura sustin ca intentioneaza sa comercializeze cantitatea stransa intr-un centru de colectare.

De asemenea, 72% dintre respondenti stiu de existenta produselor din hartie reciclata, iar 64% dintre acestia le si folosesc. Cele mai utilizate produse de acest gen sunt: hartia igienica, servetelele, pungile, prosoapele si batistele de hartie, colile de scris, caietele si plicurile.

"Studiul nostru arata faptul ca din ce in ce mai multi romani considera colectarea selectiva si reciclarea deseurilor acte firesti de responsabilitate sociala individuala. Prin proiectul nostru, Asociatia React sprijina dezvoltarea durabila a comunitatilor locale, recicland maculatura stransa pe plan local si producand in, si pentru comunitate obiecte din hartie reciclata”, a declarat Anca Stefan, managerul proiectului.

Mai multe informatii despre gradul de utilizare a produselor din hartie reciclata si despre disponibilitatea populatiei de a recicla maculatura, atat acasa cat si la locul de munca, gasiti in studiul postat pe site-ul www.fabricadebine.ro.

Studiul initiat de catre Asociatia React a fost realizat in 2011, la nivel national, pe un esantion de 1010 persoane selectate aleator, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban. 

Datele cercetarii sunt confirmate de cresterea cu 20% a exporturilor de maculatura ale Romaniei in 2010 fata de 2009 si scaderea, cu acelasi procent, a importurilor (sursa: Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura).

Conform Comisiei Europene, in prezent, aproape jumatate din productia de hartie din Europa se bazeaza pe hartia reciclata, in crestere cu 25% fata de 1998. Astfel, in functie de cerintele tehnice, pe piata exista atat produse realizate dintr-o combinatie de hartie reciclata cu fibre de celuloza, cat si produse realizate 100% din hartie reciclata sau 100% din fibre de celuloza.

“Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale”, este un proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN (contract nr. POSDRU /84/6.1 /S/ 50269) prin Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeste in oameni! si se incadreaza pe Axa prioritara 6 - Promovarea Incluziunii Sociale.

Proiectul se desfasoara pe durata a 32 de luni si are ca finalitate infiintarea a sase intreprinderi sociale in 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare Romaniei: București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia si Sud Muntenia si crearea a 150 de noi locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati si persoane care traiesc din venitul minim garantat.

Intreprinderile sociale infiintate in cadrul acestui proiect vor derula activitati in domeniul reciclarii si al prelucrarii hartiei reciclate (patru dintre intreprinderi), dar si de call center si reciclare mase plastic. Produsele realizate de catre acestea vor fi comercializate sub brandul “Fabrica de Bine”.

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 120.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.


***
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager de comunicare, telefon 0723212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.