Jurnalistii din Romania au sansa de a castiga o bursa in valoare de 2000 de euro, de a primi indemnizatii de calatorie si cercetare si de a participa la seminarii de dezvoltare profesionala in Viena si Skopje.

Jurnalisti cu experienta din Romania, alaturi de  jurnalisti  din alte 8 tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia) sunt incurajati sa se inscrie la cea de-a sasea editie a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”, tema de anul acesta fiind “COMUNITAȚI”.

In fiecare an, zece jurnalisti sunt selectati prin intermediul unei competitii deschise, pentru a primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana. Participantii sunt incurajati sa redacteze articole de investigatie (maximum 2000 de cuvinte) referitoare la un subiect de interes din regiune si totodata neacoperite de media pana acum.

Aplicantii selectati de catre un comitet independent vor primi:
-      O bursa in valoare de 2000 de euro, indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2000 de euro  si vor participa la seminarii de dezvoltare profesionala in Viena si Skopje.

-    Oportunitatea de a avea articolele publicate in limba engleza si in limbile locale in media regionala si europeana, atat in mediul online cat si in presa scrisa.

In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate cu burse in valoare de 4000, 3000 si respectiv 1000 de euro.


Tema  editiei din acest an: Comunitati
Aplicantii sunt incurajati sa abordeze tema anuala intr-un sens cat mai larg si original. Candidatii trebuie sa analizeze diferite grupari (politice, economice, nationale, care apartin unui anumit gen sau unei anumite generatii) si relatiile dintre acestea, influentele externe si dezvoltarea unor noi grupari. Articolul propus trebuie sa fie relevant si actual atat in tara ta de origine, dar si in cel putin o alta tara din regiune si din Uniunea Europeana.

Asemenea multor tari europene, comunitatile din Balcani au fost sub presiune pe masura ce oamenii se luptau sa faca fata unor noi realitati economice. In timp ce tinerii se indreaptau catre orase sau catre strainatate in cautarea unor oportunitati, multe sate au devenit « localitati-fantoma ». Rata natalitatii si numarul populatiei au inregistrat scaderi in ultimele decade in multe tari.

•    Au dus oare aceste schimbari la aparitia unui conflict intre generatii in ceea ce priveste stilul de viata, alegerile, datoria, moralitatea si libertatea?
•    Cat de bine au absorbit orasele acest aflux de tineri dornici sa isi imbunatateasca viitorul?
•    Cum s-au descurcat comunitatile rurale cu un numar mai mic de tineri?

Nationalismul a fost cea mai puternica, unii ar putea spune si cea mai distructiva forta din Balcani timp de multi ani.

•    Ce a insemnat acest lucru pentru accesul la reprezentare politica astazi?
•    Exista persoane in situatia de a nu apartine nici unei comunitati deoarece nu pot obtine inca cetatenie?
•    Exista persoane care se lupta pentru a-si acoperi nevoi de baza, cum ar fi aducatia, sanatatea, locuinta si munca?

Aceste intrebari pot fi doar cateva repere pentru startul unei cercetari relevante care urmeaza tematica data.

«Programul ofera o oportunitate unica pentru realizarea unei anchete detaliate in tara de origine, dar si dincolo de granitele ei. In acelasi timp, ofera participantilor sansa de a intalni colegi si profesionisti din breasla din intreaga Europa. Publicarea articolelor castigatoare in cele mai importante publicatii  regionale si internationale este cu siguranta o dovada clara a faptului ca acest proiect este o actiune care merita toata atentia - o oportunitate care nu trebuie ratata» a declarat Remzi Lani, director al Institului de Media Albanez si membru al comitetului de selectie.

Data limita pentru trimiterea proiectelor este 5 martie 2012.

Mai multe detalii despre program, precum si sfaturi utile puteti afla de la Juliana Koleva, castigatoarea din 2011 a programului si Nikoleta Popkostadinova – participant la editia trecuta.

Pentru informatii detaliate privind formularul de aplicare si  criteriile de eligibilitate pentru programul ”Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”, va rugam sa consultati site-ul organizatiei http://fellowship.birn.eu.com.

Programul “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism” a fost lansat in 2007 de Robert Bosch Stiftung şi Fundatia ERSTE, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si işi propune sa ofere sprijin financiar şi profesional pentru a incuraja astfel jurnalismul de calitate, dar şi sa contribuie la crearea de retele de colaborare profesionala şi la creşterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanica şi Uniunea Europeana.

Pentru detalii suplimentare, il puteti contacta pe Marian Chiriac, BIRN Romania, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com