Astazi,  8 septembrie 2010, a fost lansata la Iasi, Constanta si Tg. Mures Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, persoanele cu handicap din Romania urmand sa beneficieze de sprijin si pregatire profesionala, in cadrul unui nou proiect care si-a propus dezvoltarea economica si crearea de locuri de munca la nivel national, pentru persoanele expuse riscului de excluziune sociala.

Maine, joi, 9 septembrie, la ora 10.00, la sediul BCR Universitate Bucuresti, Sala Multifunctionala se va lansa acest proiect si la Bucuresti.

Proiectul Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale are intre componentele principale, dezvoltarea de abilitați profesionale in randul a aproape 300 de persoane cu dizabilitati, inclusiv persoane cu HIV/SIDA, tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului si alte grupuri vulnerabile.

Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale este realizata in cadrul proiectului cu acelasi nume, implementat de Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania, in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap, Fundatia Motivation Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale” .

Proiectul se deruleaza in perioada 2010 –2013 si va beneficia de un buget total de adica peste 4 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind finantare nerambursabila. In cadrul aceluiasi proiect, va fi realizat un studiu comparativ legislatia romaneasca – legislatia UE, privind dezvoltarea economiei sociale.

Rezultatele acestui studiu vor permite efectuarea de demersuri de imbunatatire a legislatiei romanesti, in vederea integarii profesionale a persoanelor expuse riscului de excluziune sociala. Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale va promova modelele de buna practica prin schimburi de experienta intre institutii si ONG-uri care au dezvoltat structuri ale economiei sociale din Romania si din tari ale Uniunii Europene. Astfel, 910 reprezentanti ai institutiilor publice, ONG-uri, companii, persoane cu dizabilitati vor utiliza informatiile acumulate in dezvoltarea unor structuri de economie sociala si crearea de noi locuri de munca.

Pentru consultanta si sprijin se vor infiinta 4 Centre de resurse in domeniul economiei sociale, in Iasi, Constanta, Mures si Ilfov, un centru de resurse virtual, iar portalul www.unitatiprotejate.ro va fi extins pentru a dezvolta o platforma de prezentare a intreprinderilor sociale din Uniunea Europeana, nu numai din Romania, cum este in prezent.

In cadrul proiectului, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania va extinde serviciile de formare prin cele 11 ateliere protejate din Iasi, Constanta si Tg. Mures la un numar de 284 de tineri cu dizabilitati, inclusiv cei infectati cu HIV, tineri care parasesc sistemul de protectie al copilului sau fac parte din alte grupuri vulnerabile, ei avand oportunitatea de a invata una sau mai multe meserii in domeniile – IT, legatorie-tipografie, confectionare lumanari decorative, artizanat, croitorie, pictura si antreprenoriat. In paralel, va fi dezvoltata unitatea protejata Util Deco a Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania, prin formarea personalului angajat, achizitie de echipamente și investitie in crearea unui spatiu de munca adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilitati. In regiunea Bucuresti – Ilfov, va fi consolidata si dezvoltata unitatea protejata a Fundatiei Motivation.

Mentionam ca, conform legii, este unitate protejata o structura economica in care cel putin o treime din angajati sunt persoane cu dizabilitati.

Informatii suplimentare puteti obtine de la: