• 6 copii au fost operati in Centrul de cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie in cadrul unei misiuni medicale pilot.
• Centrul de la Spitalul de Copii Marie Curie este singurul din tara dedicat exclusiv copiilor si devine, in sfarsit, functional, la 2 ani dupa ce Inima Copiilor a incheiat lucrarile de amenajare.
• Activitatea chirurgicala in Centrul de cardiochirurgie incepe cu misiuni medicale periodice si va deveni tot mai sustinuta in perioada urmatoare.
Centrul de cardiochirurgie de la Marie Curie a inceput sa functioneze: primii copii au fost opetrati cu bine! Ne bucuram din inima si multu¬mim tuturor celor care au fost alaturi de Asociatia Inima Copiilor in acest proiect!
 
Primele 5 operatii au fost facute de o echipa de medici italieni, condusa de Profesorul Alessandro Frigiola, in cadrul unei misiuni pilot care a inceput la Spitalul Marie Curie luni, 23 septembrie 2013 si s-a incheiat pe 26 septembrie. Cele 5 fetite operate (de 2, 3, 4, 6 si 12 ani) se simt bine si se recupereaza in sectia de Cardiologie.

Medicii au realizat miercuri si prima interventie cardiologica la angiograf: unei fetite de 30 de ore i s-a facut o septostomie, procedura  de urgenta care i-a salvat viata oferindu-i mai mult timp pentru a ajunge la operatia de care are nevoie.
 
Aceste prime interventii au deschis, in sfarsit, activitatea chirurgicala in Centrul de excelenta pentru malformatii cardiace de la Spitalul Marie Curie. Misiunea medicala a fost organizata in cadrul pro¬gra¬mu¬lui de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii, in coope¬rare cu Clinica San Donato din Milano si Asociatia Bambini Cardiopatici nel Mondo. 
Activitatea chirurgicala incepe anul acesta la Bucuresti cu misiuni medicale periodice si va deveni tot mai sustinuta si fluenta in perioada urmatoare. Echipa de la San Donato, care are experienta deschi-derii multor centre similare in toata lumea, va sustine dezvoltarea centrului de la Marie Curie pentru urmatorii 3 ani. Multumim Ministerului Sanatatii, initiatorul acestui program atat de necesar in situa-tia in care sute de copii romani care nu pot fi tratati in tara sunt trimisi in strainatate pentru operatiile fara de care nu pot supravietui.
 
In 2009 am pornit proiectul amenajarii departamentului de la Marie Curie cu speranta ca multi, cat mai multi dintre acesti copii vor putea fi salvati in Romania. Asociatia Inima Copiilor isi propune sa ajute in continuare centrul prin suplimentarea misiunilor medicale, sustinerea pregatirii personalului si sustinerea materiala a activitatii. Vom continua sa facem asta in urmatorii ani, in incercarea de a ajuta departamentul sa devina independent si performant cat mai repede.
Le suntem nespus de recunoscatori tuturor celor care au crezut impreuna cu noi in acest proiect si care ne-au ajutat ca Departamentul de cardiochirurgie de la Marie Curie sa devina realitate. In numele copiilor care vor fi salvati aici, le multumim din inima!
 
Spitalul Marie Curie a organizat astazi o conferinta de presa cu ocazia incheierii acestei prime misiuni, conferinta la care au fost invitati medicii italieni, reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Spitalului si ai Asociatiei Inima Copiilor.
 
Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat la Ministerul Sanatatii a spus:
"E un inceput pentru un proiect de 3 ani care va creste numarul de pacienti operati in Ro¬ma-nia de la 200-300 pe an la 700-800 de copii pe an. A fost o lipsa de incredere la inceput, lumea era neincrezatoare, acum sper ca lumea intelege ca mergem mai departe oricate piedici ar aparea. Exista tot sprijinul de la cel mai inalt nivel si e foarte impoartant ca avem aici un management foarte activ.
Multumesc tuturor celor care s-au implicat! 
E un pas timid acum, va incepe cu etape mici, sa nu va asteptati la lucruri mari foarte curand, intr-o luna-doua. Dar in cativa ani credem ca va fi un centru excelent aici la Bucuresti." 

Dr. Tammam Youssef, unul dintre medicii chirurgi care au operat la Bucuresti a spus:
"Pentu mine inseamna enorm sa ma intorc sa dau ceva copiilor din tara unde am invatat medicina. E intr-un fel si tara mea. 
Spitalul are sectiii bune, Neonatologie de inalta performanta. Terapie intensiva si cardiologie performante si cred ca vom reusi sa facem lucruri exceptionale aici. Am lucrat foarte bine cu colegii romani si cred ca vom reusi sa ardem etapele, si sa condensam 5-6 ani de evolutie normala pentru un centru de acest fel in 1-2 ani.
Ieri s-a facut si o interventie la angiograf. Ganditi-va daca nu e suficient ca a fost salvat un copil in varsta de 30 de ore ca sa justifice investitia mare care s-a facut in laboratorul de cateterism." 
 
__________________________________________________________________________________
 
Fotografii si filmari din Departament si de la prima operatie puteti descarca de aici:
www.inimacopiilor.ro/comunicare/foto_cardiochirurgie_si_operatii.rar  - fotografii cu departamentul finalizat si de la prima operatie
www.inimacopiilor.ro/comunicare/video_cardiochirurgie.rar  - video cu departamentul de cardiochirurgie finalizat
www.inimacopiilor.ro/comunicare/video_operatii.rar  -  video de la prima operatie
__________________________________________________________________________________
Inima Copiilor pe scurt
Asociatia Inima Copiilor este o asociatie non-guvernamentala si non-profit. Exista si ajuta copiii bolnavi de inima (dar nu doar pe ei...) din 2006.  

Intre 2006 si 2008 Inima Copiilor a dotat cu aparatura medicala de peste 480.000 de Euro Sectia de cardiochirurgie pediatrica a Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj. Tot acolo Asociatia a organizat si sustinut financiar 6 misiuni medicale umanitare. 
Intre 2009 si 2011 a fost construit si amenajat Departamentul de cardiochirurgie de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti - un proiect in valoare de peste 4.2 milioane de Euro. Din aceasta suma, 1.5 milioane au fost stransi si investiti de Inima Copiilor, cu ajutorul a sute de mii de donatori particulari si al catorva companii private. Departamentul a devenit functional la sfarsitul lui septembrie 2013, ca parte a Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice demarat de Ministerul Sanatatii din Romania cu parteneri italieni. 

In 2012 s-a incheiat si amenajarea Sectiei de cardiologie de la Marie Curie, o investitie de aproximativ 55.000 de Euro, care completeaza proiectul dedicat cardiochirurgiei pediatrice la Bucuresti, pentru care Inima Copiilor a avut sprijinul ING Asigurari de Viata si Linde Gaz Romania. Sectia si-a primit primii pacienti in ianuarie 2013. 
In vara lui 2012 Asociatia a initiat, cu sustinerea Fundatiei Vodafone Romania, proiectul de extindere si modernizare a Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti, tot la Spitalul Marie Curie. Noua cladire are 1.600 m² pe 4 nivele si permite dublarea capacitatii Sectiei si imbunatatirea performantelor acesteia. 

Incepand cu vara anului 2011 sala de oepratii pentru neurochirurgie a Spitalului Marie Curie, amenajata de Inima Copiilor, a devenit functionala. In septembrie 2013, Asociatia a inceput si reamenajarea sectiei de Neurochirurgie, tot la Marie Curie, cu sustinerea acelorasi parteneri, ING Asigurari de Viata si Linde Gaz Romania.
 
Mai multe detalii si imagini sunt disponibile oricand pe