Fundatia Mihai Eminescu Trust a derulat in satul Alma Vii, comuna Mosna, proiectul „Satul de sine-statator: Un model de dezvoltare rurala prin conservarea si valorificarea patrimoniului in satul Alma Vii”, finantat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Ecomonic European.

Acest proiect a fost implementat in parteneriat cu Consiliul Local al comunei Mosna, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Sibiu si Institutul Norvegian pentru Cercetare in Domeniul Patrimoniului Cultural.

In cadrul proiectul, in cladirea fostei scoli, a fost infiintat si dotat un Centru de informare pentru patrimonu, unde comunitatea locala si vizitatorii pot afla date si pot primi consultanta gratuita cu privire la conservarea si valorificarea patrimoniului.

Aici exista si un punct de acces la Internet, care va putea fi folosit de catre locuitorii satului, precum si o expozitie permanenta de bune practici in domeniul repararii/restaurarii cladirilor istorice. Proprietarii de constructii din sat care doresc sa realizeze diverse interventii asupra caselor vor putea afla ce modificari sunt permise conform legii, vor primi date de contact de la furnizori de materiale si servicii de restaurare din zona, precum si informatii despre facilitati materiale si financiare disponibile.

Aici se vor organiza diverse manifestari (prezentari, conferinte, seminarii, cursuri etc.) legate de conservarea patrimoniului, sprijinind dezvoltarea capacitatii comunitatii locale de a-si proteja si pune in valoare patrimoniul.

Acest Centru de informare a fost inaugurat marti, 14 decembrie 2010, in prezenta Preotului paroh din Alma Vii, Primarul Comunei Mosna, directorul scolii generale “Stefan Ludwig Roth” Mosna, Primarul Comunei Laslea, presedintele Grupului de Actiune Locala Podisul Hartibaciului, reprezentanti ai altor ONG-uri si societati comerciale din zona, dar si ai locuitorilor din Alma Vii, care au dat curs invitatiei echipei de proiect a Fundatiei Mihai Eminescu Trust.

Ceremonia de inaugurare a Centrului a inceput cu o slujba religioasa savarsita de preotul paroh al bisericii ortodoxe Alma Vii, pr. Bucur Ioan, iar panglica a fost taiata de vicepresedinta si directoarea Fundatiei Mihai Eminescu Trust, d-na Caroline Fernolend si de primarul comunei Mosna, d-l Roba Eugen. In sala de cursuri a avut loc prezentarea proiectului „Satul de sine-statator” implementat in Alma Vii si a rezultatelor obtinute, dupa care participantii au vizitat cladirea vechii scoli, care dintr-o cladire parasita si darapanata a fost renovata complet si repusa in folosinta. Aici Fundatia MET a amenajat si un Centru de Formare Profesionala, unic in Romania datorita infiintarii lui in mediul rural, care este dotat cu o sala de cursuri, aparatura pentru realizarea de prezentari si cateva locuri de cazare.

Participantii au rasfoit si au luat materialele informative realizate in cadrul proiectului, disponibile la Centrul de Informare pentru Patrimoniu: pliantul privind prevederile legale de protectie a patrimoniului in zone construite, brosura de prezentare a satului „Explorati Alma Vii”, pliantele „Intretinerea si reabilitarea corecta a cladirilor istorice in satele sasesti” si documentul de prezentare a activitatii Fundatiei Mihai Emienscu Trust „Mostenire si Viitor”. Pe calculatoarele din dotarea Centrului a fost prezentata pagina de internet www.almavii.ro realizata in cadrul proiectului derulat.
      


Pentru informatii suplimentare referitoare la proiectul implementat, va rugam contactati managerul de proiect, Michaela Türk, telefon 0721-088332 sau e-mail: mtuerk@mihaieminescutrust.org.