Domnule Prim Ministru Emil Boc,

In urma cu ceva timp am auzit apelul de a face proiecte, ca o solutie pentru suplimentarea investitiei in diverse regiuni, adresat tuturor celor care ar putea aplica pentru finantari pe fondurile structurale.

ONG-urile care au o fantastica resursa de specialisti, mare mobilitate, experienta in derularea de fonduri europene si sunt in unele zone principali investitori, au considerat ca acea chemare era garantia existentei vointei politice de sprijinire a absorbtiei de fonduri europene si au trecut la lucru.

Acele organizatii sunt acum in incapacitate de plata pentru ca au derulat proiecte pentru care decontarea cheltuielilor se face cu intarziere pe peste 100 de zile, TVA-ul nu a fost returnat deoarece legea exista dar lipsesc instructiunile, si pe langa toate acestea, AMPODRU refuza constant dialogul.

Astazi am ajuns in situatia in care realizam eroarea pe care am comis-o confundand vorbe goale cu dorinta de parteneriat, discursul politicianist cu asumarea reala a unei dezvoltari strategice.

Din cauza disfunctiilor sistemului in Romania, Fondul Social European s-a dovedit nu oportunitate de dezvoltare, ci de faliment.

Sunteti seful unui guvern care schimba directorii, dar nu schimba sistemul, care isi pastreaza hibele, nu si angajamentele. Spunem aceasta, deoarece am semnat un contract cu Statul Roman prin AM POSDRU si acum constatam ca nu exista lege, angajament pe care statul sa il respecte.

Se ignora faptul ca intr-o tara care se zbate in saracie crunta, in care incluziunea sociala e doar un vis, noi am adus bani europeni in comunitate, pentru a investi in resursa umana si a le oferi beneficiarilor nostri sansa la un loc de munca. Din cauza sistemului in fruntea caruia sunteti, am devenit din specialisti care acorda asistenta, vanzatori de iluzii. Am scos din centre de plasament tineri cu handicap si i-am invatat ca nu trebuie sa astepte numai indemnizatia de la stat, pot fi utili, pot avea un loc de munca, o locuinta... Noi i-am ridicat pe acesti tineri, iar dumneavoastra ii ajutati sa se arunce in gol... mai de sus.

 Va cerem sa confirmati prin fapte ca existati pentru a da sanse, nu pentru a taia aripi.

Va cerem sa restituiti demnitatea unor oameni care si-au depasit limitele pentru a avea sansa de a trai normal.

Va cerem sa ne respectati suficient cat sa va intereseze munca si viata noastra si sa cereti celor pe care ii conduceti aceeasi atitudine.

Si in fine, domnule Prim Ministru, va solicitam grabnica refacere a sistemului astfel incat ONG-urile sa nu devina „sacrificatele guvernului Boc”, si daca veti face asta castigati o resursa importanta – specialisti care raman sa cladeasca aici, nu emigreaza intr-un loc unde gasesc o paine mai alba.

Fundatia Alaturi de Voi Romania, Angela Achitei, presedinte

Fundatia Academica Petre Andrei

Universitatea Petre Andrei din Iasi,Tudor Pitulac, manager proiect

Fundatia Pro Women, Gabriela Ilovan, manager de proiect Fundatia Iosif, Mara Vichiriuc, manager de proiect