Ziua de 1 decembrie nu e o sarbatoare pentru noi, ci un moment de bilant, unul de exprimare a solidaritatii cu o cauza – a persoanelor infectate cu HIV care au dreptul sa traiasca demn, normal.

In perioada 1987 -1992, in Romania, generatii de copii au fost infectate in sistemul sanitar cu un virus despre care la vremea aceea stiau putin si specialistii in domeniu.

Nimeni nu si-a insusit aceasta vina niciodata.

Suntem in 2009 si ca in fiecare an numaram cativa beneficiari care ne-au parasit si astazi, mai mult decat de obicei, ne gandim la ei si la cei care nu au platit pentru ca i-au infectat.

 De mai bine de sapte ani, Fundatia “Alaturi de Voi” Romania acorda servicii directe persoanelor care traiesc cu HIV, pledeaza pentru nediscriminarea lor, pentru integrare sociala si profesionala. In timp, serviciile noastre s-au diversificat ca si nevoile beneficiarilor nostri si, daca in urma cu ceva timp vorbeam despre accesul la invatamant si asistenta medicala, astazi vorbim de locuri de munca si din nou despre asistenta medicala.

Am ajuns in 2009 si iata ca, si in acest moment, persoanele cu HIV se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste accesul la tratament gratuit, pentru ca desi exista Program national pentru HIV/SIDA, aprovizionarea cu medicamente se face discontinuu, motiv pentru care multe persoane intrerup repetat tratamentul, ceea ce reprezinta un mare pericol pentru sanatatea lor.

Am ajuns in 2009 si pentru ca persoanele cu HIV nu sunt angajate, am infiintat noi unitati protejate autorizate in care am incadrat 28 de tineri, dar nu am rezolvat problema decat in mica parte. Restul tinerilor nu au posibilitatea de a munci, ceea ce le pune in pericol existenta.

In acest an, pentru a marca Ziua mondiala de lupta antiSIDA, organizam diverse activitati in cadrul campaniei nationale “Deschide-ti inima!Sunt la fel ca tine!”. ADV Romania este implicata intr-o serie de activitati in parteneriat, momentul culminant urmand a fi in 11 decembrie 2009, ora 11.00, cand in semn de solidaritate cu persoanele infectate vom organiza la Iasi, la Palatul Culturii, Cea mai mare funda umana din lume, cu incercarea de omologare in Cartea Recordurilor a acestui eveniment. Am adresat chemarea tuturor celor care doresc sa ni se alature, ca demonstratie a faptului ca alaturi de persoanele cu HIV sunt multi oameni capabili sa le impartaseasca trairile, sa ii sustina.

Va chemam si pe dumneavostra, cei care cititi aceasta scrisoare, sa veniti sa va prindeti in Funda Umana, alaturi de 47 de parteneri si sponsori, pe care ii gasiti inscrisi pe www.1decembrie.eu.

Va asteptam in 11 decembrie 2009, la ora 11.00, in fata Palatului Culturii din Iasi pentru a da semnul nostru de solidaritate.

Cu stima,
 Angela Achitei, presedinte ADV Romania