Echipa premiata la editia a XI a a Galei Societatii Civile este alcatuita din Elena Barbu, Claudiu Pana, Gabriel Popa, Loredana Pana, Cosmina Dinu, Ramona Duta, Laura Zaharia, Mihaela Marin, Costel Popa, Andreea Oprescu, Florentina Enache, Andrei Pop, Dragos Duta, Dan Barbulescu si Liviu Mihaiu.  

Faptele

Campania,“La vanatoare de vanatori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii”, a demarat in anul 2011 o data cu initierea in Parlamentul Romaniei a unui act legislativ care prevede introducerea vanatorii in Delta Dunarii. La presiunile Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul Coalitiei pentru Mediu din Romania, actul a fost retrimis in comisiile de specialitate pentru noi formulari care iau in considerare necesitatea ingradirii vanatorii, activitate cu un impact deosebit de negativ in Delta Dunarii.

Campania premiata seara trecuta a reusit sa adune sprijinul principalilor factori interesati: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Ministerul Mediului, membrii ai Parlamentului, mass - media, organizatii neguvernamentale de protectia mediului.

In aceasta perioada au loc discutii detaliate intre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Asociatia Salvati Dunarea si Delta in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru controlul riguros al acestei activitati in Delta Dunarii. Suntem convinsi ca interzicerea vanatorii in Delta Dunarii este un semnal favorabil dat unui management corespunzator care ia in calcul buna conservare a speciilor si habitatelor alaturi de bunastarea localnicilor.

"Nu a fost usor sa invingi doua voturi majoritare ale Parlamentului, in doua legislaturi diferite...intr-una "l-am folosit" pe Presedintele jucator ca sa ne atingem scopul (a respins-o de la promulgare in 2012), in a doua "l-am folosit" pe premier ca sa anulam votul a 170 de parlamentari dornici sa vaneze intr-o Rezervatie de patrimoniu mondial( am reusit sa obtinem cota ZERO, desi legea a fost modificata inspre a se vana  in 2013). Lupta cu cei peste 100 de vanatori din Parlamentul Romaniei continua chiar in saptamanile acestea in Comisia de Mediu si Administratie..
Bunaoara, meritam din plin aceste premii  si cred ca singura forma de lobby legala si morala este cea pentru o cauza, nu cea cu chitantier..",
a declarat Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

-----------------------------------------------
[1] Salutam si minunatul premiu al colegilor nostri de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, luat pentru campania "MHC= Energie verde, rauri beton"  - derulata  impotriva construcției de microhidrocentrale in ariile protejate din Munții Fagaras.



***
Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectia mediului, care s-a impus in cei opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, detinand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc.
(www.salvatidelta.ro)

Laura Zaharia
PR Executive
E-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro; Tel: 0729 882 617