Fundatia “Alaturi de Voi” Romania va inaugura CENTRUL NATIONAL DE ECONOMIE SOCIALA,  in data de 14 septembrie 2012, ora 11.00,  in prezenta Ministrului Muncii - dna Mariana Campeanu si a altor invitati de marca din zona politica, administrativa si ONG.

CENTRULUI NATIONAL DE ECONOMIE SOCIALA este situat in str. Bazinelor nr. 5, sat Uricani, com. Miroslava, jud Iasi si este principala realizare prin care se marcheaza implinirea a 10 ani de activitate a fundatiei.

CENTRUL NATIONAL DE ECONOMIE SOCIALA este un model de buna practica si a fost construit in perioada 2011 – 2012, prin proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, reprezentand o investitie de aproximativ 0,5 mil. euro, realizata pe o suprafata de 2400 mp.

In cadrul Centrului de Economie Sociala functioneaza una din cele 3 unitati protejate autorizate Util Deco - structuri de economie sociala in care au fost create pana in prezent 68 de locuri de munca, din care 30 de salariati sunt tineri cu dizabilitati, celelalte doua unitati protejate fiind in Constanta si Tg. Mures.

Astfel, intr-un spatiu cu o suprafata utila de 850 mp, situat pe 2 nivele, dotat cu accesibilitati pentru persoane cu dizabilitati, functioneaza 7 ateliere protejate cu specific: legatorie manuala si arhivare documente, calculatoare, serigrafie, centru de multiplicare, croitorie, artizanat si pictura. Aici, tineri cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA, tineri proveniti din mediul rural, tineri expusi riscului de excluziune sociala sau proveniti din sistemul de protectie a copilului invata o meserie, anual fiind formati  peste 80 de tineri din judetul Iasi.

Centrul este loc de munca pentru tinerii cu dizabilitati angajati ai fundatiei in Util Deco, locul de munca al acestora fiind adaptat posibilitatilor lor, iar atelierele dotate cu echipamente profesionale. Produsele si serviciile realizate de acestia pot fi vizualizate pe magazinul on-line www.utildeco.ro

Centrul National de Economie Sociala functioneaza si ca centru de resurse in domeniu la nivelul Regiunii Nord-Est, fiind prima institutie de acest gen prin care ADV Romania ofera sprijin celor care doresc sa dezvolte astfel de programe. Ca promotor al economiei sociale, ADV Romania a mai dezvoltat si alte instrumente utile in domeniu –Targul National al Unitatilor Protejate (2 editii realizate, una in pregatire, cu o participare a peste 400 de persoane), cursuri de formare (oferite la 77 de persoane), vizite de studiu la propriile structuri de economie sociala (pentru 250 de persoane), Catalogul Unitatilor Protejate (editia 1, distribuita la peste 1000 de companii din Romania), Manualul de bune practici in domeniu, site-urile www.jobdirect.ro -primul site resursa cu locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati, www.unitatiprotejate.ro - pentru licitatii on-line si prezentare  de produse si serviciii de la unitati protejate din tara precum si www.ropes.ro - centru de resurse on-line in domeniul economiei sociale. 

Festivitatea de inaugurare a Centrului de economie sociala este debutul Zilei Portilor Deschise si marcheaza totodata implinirea a 10 ani de activitate a Fundatiei “Alaturi de Voi” Romania.
Pentru orice detalii cu privire la eveniment poate fi contactata d-na Munteanu Mihaela, director dezvoltare si comunicare ADV Romania la adresa: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro sau  telefonic la 0232/275568.