Organizatiile semnaleaza de asemenea, birocratia inutila si viciile de procedura ale mecanismului de utilizare si raportare a subventiei aprobate dar mai ales lipsa de transparenta privind modul de acordare a subventionarii.
 
Printre aspectele semnalate se numara:
-          Mentinerea aceluiasi cuantum al nivelului mediu al subventiei lunare, in contextul in care cheltuielile au crescut constant in ultimii cinci ani
-          Diminuarea numarului de beneficiari pentru care se acorda subventia, sau a cuantumului alocat per beneficiar, fara precizarea criteriilor care au stat la baza acestor decizii
-          Lipsa consultarii cu asociatiile si fundatiile in vederea stabilirii liniilor prioritare de subventionare a serviciilor sociale la nivel national
-          Criteriile pentru calculul cuantumului efectiv al subventiei nu sunt publice
-          Obligativitatea ca beneficiarii sa primeasca servicii timp de 8 ore zilnic, pentru ca furnizorii sa devina eligibili la subventie, este o solicitare care nu respecta nevoile specifice si drepturile beneficiarilor.
-          Aplicarea neuniforma, la nivelul judetelor, a procedurilor de subventionare.
 
Luand in considerare faptul ca sistemul serviciilor sociale din România se afla in conditii cronice de sub finantare, in anul 2015 Ministerul Muncii a redus cu peste 1.5 milioane de euro (24%) bugetul folosit pentru finantarea serviciilor adresate persoanelor in nevoie comparativ cu anul 2014.

Decizia M.M.F.P.S.P.V. afecteaza in mod direct sute de beneficiari in nevoie, cum sunt batrânii si copiii separati sau cu risc de separare de familie. Acestia se vor confrunta cu disparitia sau inchiderea unor unitati de asistenta sociala ca urmare a obstacolelor de ordin financiar intâmpinate de ONG-uri.
 
Organizatiile neguvernamentale solicita Ministerului Muncii tratarea cu responsabilitate a problemelor semnalate si isi exprima de asemenea deschiderea si disponibilitatea unui dialog privind perspectiva finantarii serviciilor sociale. Pentru mai multe detalii despre puteti consulta Scrisoarea Deschisa disponibila AICI.  
 
Pentru mai multe detalii va rugam contactati: Doina Crângasu - Confederatia Caritas România, Bucuresti, Str. Washington, 38, sector 1, e-mail: doina.crangasu@caritas.org.ro, tel. 0756 042 801.