In contextul lansarii spre consultare a Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cei 57 de membri ai Retelei Seniorinet atrag atentia asupra situatiei persoanei varstnice in Romania si a serviciilor de ingrijire la domiciliu. Astfel: 
• 35% dintre varstnicii romani peste 65 de ani (aproape 1.100.000 de persoane) traiesc in saracie extrema, fata de o medie europeana de 8.3%. (Eurostat, EU-SILC, 2013)
• peste 2 milioane de pensionari se afla sub nivelul minim de trai decent (38.4%), la fel 100% dintre pensionarii agricultori  (Cons. Nat.al Pers. Varstnice)
• 1 din 5 varstnici din Romania are nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, adica aproximativ 390.000 de persoane, dar doar 0.23% dintre acestia beneficiaza de aceste servicii.
• Peste 81% dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu s-au confruntat cu o cerere crescuta a serviciilor din partea persoanelor varstnice.
• In 2012, din bugetul cumulat al CNAS si MMFPSPV au fost platite servicii la domiciliu pentru 29.306 persoane

Datele au fost prezentate in cadrul masei rotunde “Serviciile de ingrijire la domiciliu – o provocare in contextul Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice” organizata joi, 19 februarie 2015. La intalnire au participat reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Senatului, reprezentanti ai Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de la nivelul capitalei, precum si peste 30 de furnizori de servicii de ingrijire la domiciliu. 

“Strategia nationala pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice, lansata spre consultare publica de catre Ministerul Muncii nu reflecta pe deplin problemele cu care se confrunta varstnici si mai ales accesul precar la servicii sociale si medicale. Avem nevoie de o complementaritate de fonduri alocate nu numai pentru serviciile de ingrijire la domiciliu, ci pentru intreg pachetul de ingrijire socio – medicala”, a declarat Diana Chiriacescu, Expert servicii sociale. 

Mai mult, in cadrul evenimentului au fost semnalate problemele critice ale sistemului de servicii la domiciliu, dupa cum urmeaza:
• Analiza de nevoi aferenta serviciilor pentru varstnici este neunitara, neparticipativa, lipsita deseori de transparenta si aproape inexistenta in mediul rural.
• Subfinantarea sistemului - lipsa de transparenta in referirea pacientilor catre servicii la domiciliu si in alocarea fondurilor publice pentru servicii.
• Personal (calificat) insuficient, afectat de migratia economica si de cererea mare de personal pe piata Europei de Vest. 
•  Alocare minima sau inexistenta a surselor de finantare destinate serviciilor sociale pentru varstnici de catre autoritatile publice la nivel local;

Solutiile propuse de cei 57 de membri ai Retelei Seniorinet sunt cuprinse intr-un document de politica publica, care este discutat cu reprezentantii autoritatilor centrale si este disponibil aici.

Masa rotunda “Serviciile de ingrijire la domiciliu – o provocare in contextul Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice” a fost organizata de catre Confederatia Caritas Romania si partenerii sai: Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change, in cadrul proiectului „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice”. Evenimentul face parte dintr-un ciclu de 16 mese rotunde de dialog social care urmaresc identificarea nevoilor existente la nivel local privind ingrijirea la domiciliu si promovarea serviciilor de ingrijire la domiciliu in randul autoritatilor locale. 

Proiectul „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa

Pentru orice informatii si confirmari, ne puteti contacta la e-mail office (@)4change.ro sau telefon 31 432 84 19 persoana de contact Rodica Nenov, Responsabil Comunicare.

###
Nota pentru redactori:
Reteaua SenioriNet este creata in cadrul Proiectului „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul social, cu precadere a celor care ofera servicii pentru varstnici, pentru ca acestea sa deserveasca mai bine interesele beneficiarilor si sa dobandeasca o voce puternica in relatia cu autoritatile publice centrale si locale.
Reteaua SenioriNet are 57 de membrii activi si isi propune sa creasca accesul varstnicilor din Romania la servicii de ingrijire la domiciliu prin dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in formularea politicilor publice.