Asociația aduce în spitale primele unități CuddleCot™ din România și își dorește să fie un spațiu de sprijin pentru părinții care au pierdut un copil la naștere


Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Asociația Moașelor Independente (AMI), amenajează în Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, și respectiv în Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino din București, un spațiu de suport pentru mamele care au născut un copil care nu a supraviețuit. În cadrul proiectului “Mame fără Flori”, va fi amenajat un spațiu ce va fi dotat cu două unități CuddleCot™, landouri prevăzute cu un dispozitiv frigorific, potrivit pentru astfel de contexte, astfel încât părinții unui copil care nu se naște viu să își poată lua rămas bun. De asemenea, proiectul include și organizarea de grupuri de consiliere și suport pentru gravide și proaspeții părinți.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1.280 de decese. Astfel, multe mame ies din maternități fără un copil în brațe, iar sprijinul pe care acestea le primesc este aproape inexistent. Femeile aflate într-o astfel de situație vor putea participa la grupuri de suport.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 35.000 de euro pentru acest proiect.

„Cauza acestei luni este una specială și poate cea mai grea. Realitatea este că, în fiecare an, peste o mie de mame din România își iau rămas bun de la copilul lor. Momentul devastator prin care ele trec are nevoie de toată atenția, grija și gândurile noastre bune. Dar și de sprijin concret. Sperăm că suportul și consilierea psihologică puse la dispoziție prin intermediul acestui proiect îi vor ajuta pe părinți să treacă puțin mai ușor prin această dramă.”
au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Inițiativa cuprinde și organizarea grupurilor de informare și suport pentru gravide, proaspetele mame și partenerii lor, pentru ca aceștia să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei. Parteneri în această inițiativă sunt Asociația Moașelor Independente (AMI), parte a organizațiilor internaționale European Midwives Association (EMA) şi International Confederation of Midwives (ICM) care, din 2013, își propune să promoveze profesia de moașă în România și să contribuie la sănătatea femeii de vârstă fertilă, a mamei și copilului.

“Mamele care își pierd copiii la naștere sunt tot mame. Credem că e important ca toată lumea să vadă asta, indiferent că vorbim despre personalul medical din spital, despre familia și prietenii ei sau despre colegii de la muncă. Știm din toată experiența noastră că aceste mame au nevoie de mult sprijin și de multă claritate și vrem să vorbim despre asta și să creăm un spațiu sigur, blând și conținător, unde mamele fără flori să poată să fie văzute și să poată exista, să poată avea un pic de alinare și acces la o despărțire așa cum au nevoie, așa cum simt”, a adăugat Irina Mateescu, Vicepreședintă, Asociația Moașelor Independente.

CuddleCot este un landou care conține un dispozitiv de răcire, așa încât copilul fără viață să poată fi păstrat în condiții corecte pentru astfel de situații. Dispozitivul e folosit în majoritatea spitalelor din Marea Britanie, în țări din Europa, Australia sau SUA. Mai multe despre acest dispozitiv, aici.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici.

***

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.