Experți de top din domeniul senectuții vor participa în calitate de speakeri la Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă", organizată de Fundația Regală Margareta a României pe 1 octombrie 2019, la Teatrul Național București, de la ora 09:30. La eveniment va lua parte Alteța Sa Regală Principesa Maria.
 
Aflat la a treia ediție, evenimentul marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Conferința este adresată exclusiv reprezentanților din instituții și servicii, publice sau private, preocupate de problematica vârstnicilor, precum și celor din companiile care au programe sau produse dedicate vârstei a III-a. 
 
Conferința va fi moderată de Iuliana Marciuc, iar printre experții care vor susține prezentări se numără Prof. Dr. Luiza Spiru, președintele Fundației „Ana Aslan” Internațional, Prof. univ. Dr. Violeta Pușcașu, inițiatoarea Universității Vârstei a III-a (U3A) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, Mălina Voicu, cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Oana Budiș, coordinator programe în cadrul Fundației Regale Margareta a României și Gabriela Achihai, președintele Fundației de Sprijin Comunitar Bacău. 
 
O prezență extraordinară va fi cea a Barbarei Bringuier din Franța, coordonator internațional al Federației Les petits frères des Pauvres, care va aduce experiența din peste 10 țări în mobilizarea comunităților pentru alinarea singurătății vârstnicilor prin voluntariat. 

La final, publicul se va întâlni cu un invitat special: domnul Dan Emil Stoenescu, cvadruplu campion mondial la înot la 90 de ani. 
Conferința va fi împărțită în 3 paneluri cu tematici diferite, iar fiecare speaker va împărtăși publicului informații, noutăți  și abordări eficiente și inovative pentru creșterea calității vieții vârstnicilor, în funcție de domeniul său de expertiză. Temele propuse ating problematici actuale ale persoanelor de vârsta a treia: fenomenul îmbătrânirii populației și situația vârstnicilor din România, progresul științific în medicina cerebrală și longevitate, soluții practice pentru vârstnicii vulnerabili sau aflați în situații de dependență, modalități de activare și reinserție socială a persoanelor vârstnice, prin cluburi de seniori sau prin implicare în cadrul centrelor intergeneraționale.

În cadrul conferinței, va fi lansat Topul nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, așa cum reies din analiza realizată de Telefonul Vârstnicului, după patru ani de funcționare a liniei telefonice și având la baza peste 36.000 de interacțiuni cu seniori din toată țara.

Înscrierea la eveniment este încă deschisă și se poate face pe site-ul Fundației Regale Margareta a României, prin formularul din pagina dedicată evenimentului, unde poate fi consultată și agenda conferinței. Reprezentanții ONG-urilor și ai instituțiilor publice pot participa gratuit, în limita locurilor disponibile.

Sponsorii evenimentului: 
Raiffiesen Bank, Hochland România, Johnson Wax, Adobe, Sofmedica, Hanu’ Berarilor, TZMO Romania.
 
***
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. De-a lungul timpului, Fundaţia a venit în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi. 
 
Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Regală Margareta a României ajută copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.