Este vorba despre un grup de auto-sustinere, avand la baza modelul grupurilor terapeutice specifice terapiei comunitare integrative create de etno-psihiatrul brazilian, Dr. Adalberto Barretto. Principalul scop al acestui serviciu este promovarea sanatatii si bunastarii intr-un mod participativ. Ideea de baza in functionarea grupului de auto-sustinere este aceea ca acolo unde exista probleme, exista si solutii, ca dificultatile si constrangerile genereaza competente, iar impartasirea acestora poate ajuta indivizii, familiile si comunitatile sa faca fata mai usor problemelor.
 
Realizata cu frecventa de o data pe saptamana, activitatea grupului consta intr-o reuniune condusa de catre un facilitator, in cadrul careia participantii aleg sa abordeze in detaliu un subiect problematic dintre cele propuse de catre cei prezenti. Principiul de functionare este acela de a valoriza experientele personale ale membrilor, ajutandu-i sa gaseasca solutii pentru diverse situatii problematice care-i preocupa din viata de zi cu zi. Membrii grupului care s-au confruntat cu dificultati similare celei aflate in discutie sunt incurajati sa prezinte cum au reusit ei sa treaca peste acestea. Pe tot parcursul activitatii facilitatorul urmareste sustinerea unei bune dinamici de grup si respectarea catora reguli de baza: nu judecam si nu dam sfaturi, ci vorbim doar despre experiente personale prin care am trecut efectiv. In acest mod, discutia ajuta participantii sa descopere ce au facut altii atunci cand s-au confruntat cu o problema similara celei pe care o au ei, sa identifice noi perspective de abordare a acesteia, sa afle informatii utile si sa le creasca increderea in propriile capacitati de a gasi solutii. In cadrul grupului observarea, schimburile de experiente, confruntarea cu ceilalti, experimentarea de noi comportamente si suportul colectivitatii sunt o sursa importanta de reducere a stresului social, de invatare si dezvoltare.
 
Pana in momentul de fata la activitatile grupului de auto-sustinere creat in cadrul Asociatiei Stea participa 8 tineri aflati in dificultate, acesta fiind deschis si pentru alti tineri cu varste intre 16 si 35 de ani din grupuri vulnerabile din Satu Mare: tineri fara adapost, persoane care se confrunta cu dificultati care pot conduce la excluziune sociala, persoane care au savarsit infractiuni, persoane care practica prostitutia. Grupul se reuneste in fiecare zi de joi cu incepere de la ora 11.00 la centrul de zi al Asociatiei Stea din Bulevardul Octavian Goga nr.14 din Satu Mare.
 
Pentru detalii si programarea la un interviu de selectie a beneficiarilor, persoanele interesate de acest serviciu sunt incurajate sa vina direct la Asociatia Stea sau sa contacteze echipa educativa la telefon : 0361 – 884330, de luni pana vineri in intervalul orar : 9.00 – 17.00.
 
Grupul de auto-sustinere este unul dintre serviciile noi pe care Asociatia Stea le furnizeaza in cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat in parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare si Politia Locala a municipiului Satu Mare, in perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36  Euro finantare nerambursabila si 25.166,25 Euro contributia Asociatiei Stea si a partenerilor sai.
 
Despre Asociatia STEA
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.