Aproximativ 700 de copii din 5 județe au beneficiat timp de 10 luni de un program afterschool datorită proiectului NOROC - Inițiativa NOrvegiano - ROmână pentru Calitate în Educație, finanțat de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Acesta a constat în activități de educație remedială, activități psihosociale, completate de programul de masă caldă. În plus, școlile au primit și dotări cu materiale didactice, echipamente IT și rechizite pentru toți copiii.
 

Cadrele didactice din aceste 22 de școli au fost formate pe teme privind incluziunea socială, metode și tehnici de indentificare și lucru cu copii cu cerințe educaționale speciale, managementul proiectelor sau cursul de Mișcare, Joc și Creativitate-educație nonformală -o metodologie specifică a organizației internaționale de protecție a copilului, Terre des hommes.
 

Pe de altă parte, aceleași școli au fost implicate într-un schimb de experiență privind sistemul educațional din Norvegia (au vizitat și au primit vizite de la profesori de acolo) și în elaborarea de instrumente de lucru precum ghiduri de bune practici, de intervenție.
 

În proiect au fost implicate comunități vulnerabile din cinci județe sau comunități cu grupuri vulnerabile cu care Fundația Terre des hommes a colaborat în proiectele anterioare, pe baza unor recomandări din partea Inspectoratelor județene: în Dolj (Cerat, Castranova, Botoșești Paia, Sadova), în Olt (Grădinari, Piatra Sat, Scărișoara), Gorj (Polovragi, Bustuchin, Baia de Fier), în Vâlcea (Școala Gimnazială Gura Văii, Școala Gimnazială ,,Ion C. Constantinescu" ), în Bacău (Școala Gimnazială nr. 1 Valea Seacă, Sc Gimnazială nr. 1 Scurta, Șc Gimnazială nr. 1 Orbeni, Sc. Primară Căuia, Sc. Gimnazială Vultureni, Sc. Gimnazială Stănișești Sat Benești, Sc. Gimnazială Stănișești Sat Crăești, Liceul tehnologic Georgeta J.Cancicov).
 

Ce spun copiii:

  • „Ne-a dat să pictăm un desen și eram cu toții atenți acolo și nu împrăștiați peste tot, era împreună cu toții”.
  • „Mi-a plăcut că învățam lucruri noi și ne-am făcut prieteni”.

 

Scopul programului de afterschool din perioada martie până în decembrie 2023 a fost reducerea abandonului școlar/absenteismului școlar, îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor din grupul țintă, creșterea ratei promovabilității în ciclul gimnazial și liceal, precum și dezvoltarea de competențe în rândul copiilor. Astfel, prin activitățile psihosociale, copiii și-au dezvoltat abilitățile de auto-cunoaștere și de inter-cunoaștere, precum și aptitudini de cooperare și reziliență.

 

Proiectul a fost implementat de Fundația Terre des hommes România, alături de partenerul Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic - Filiala Vâlcea și Institutul FAFO din Norvegia.
 

***
 

Proiectul „NOROC in Educație” - Inițiativa NOrvegiano - ROmână pentru Calitate în Educație”, beneficiază de un grant în valoare de 998.000 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene in cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți calitatea serviciilor educaționale, cu predilecție în mediul rural din 5 județe din România.
 

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021.
 

Conținutul acestui material nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor; pentru mai multe informații accesati www.eeagrants.org

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.        

www.eeagrants.org

www.eeagrants.ro

www.frds.ro 

 

Despre Fundația Terre des hommes

Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, activă în România din 1992. În prezent suntem printre puținele organizații din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția. În fiecare an, mii de adulți și copii beneficiază de activitățile noastre în aceste domenii, în care folosim principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc, Creativitate și Sport. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a minorilor și la reforma asistenței sociale și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru publicul larg, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro.  

 

Despre Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS)

Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) este un organism de interes public înființat de Guvernul României prin Legea nr. 129/1998 care a administrat scheme de grant și programe cu finanțare internațională nerambursabilă adresate grupurilor dezavantajate și comunităților sărace și izolate, și a participat la implementarea efectivă a unor proiecte de interes național, sectorial și local. Domeniile principale pe care le vizează activitatea FRDS sunt: incluziune socială (cu accent pe comunitățile de romi), dezvoltare socio-economică, egalitate de șanse, combaterea sărăciei, dezvoltare comunitară și educație. Funcționând sub deviza „O organizaţie pentru oameni şi problemele lor”, FRDS are drept misiune sprijinirea dezvoltării durabile a comunităţilor sărace şi a altor categorii vulnerabile din România, prin promovarea şi suportul acordat iniţiativelor locale orientate către binele comun, identificate, înaintate şi realizate în mod participativ, prin implicarea comunităţii.