Timp de trei ani, 172 de tineri din medii vulnerabile, preponderent din sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, au fost susținuți pe parcursul integrării sociale și profesionale, prin Match MEntor, programul organizat de Asociația The Social Incubator și susținut prin Fondul IKEA pentru Educație și Dezvoltare, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Principalele obiective ale Match MEntor s-au concentrat pe identificarea intereselor profesionale ale tinerilor, prin intermediul discuțiilor individuale cu mentorii și prin consiliere vocațională, și pe creșterea gradului de angajabilitate și integrare profesională a tinerilor, prin intermediul sprijinului personalizat.

Conceptul Match MEntor s-a bazat în mare măsură pe mentorat și a adus împreună tineri și specialiști din diverse domenii de activitate, care să îi susțină moral și să îi îndrume către o viitoare meserie.

În total, 180 de mentori s-au înrolat în Match MEntor. Aceștia le-au oferit tinerilor susținere constantă, i-au motivat să își continue sau finalizeze studiile, au lucrat mult cu tinerii pentru creșterea încrederii în sine și proiectarea perspectivelor profesionale individuale, potrivite înclinațiilor și abilităților lor.

Tinerii și-au putut alege mentorii în funcție de pasiunile și domeniile lor de interes, în cadrul unor sesiuni de cunoaștere, denumite “speed meeting”. Mentorii au fost inițiați în activitățile specifice în cadrul unor sesiuni de cunoaștere, conduse de specialiștii de la The Social Incubator.

Pe lângă mentorat, tinerii au participat individual la o serie de sesiuni complexe de evaluare și învățare. În total, în cadrul Match MEntor au fost susținute: 247 de sesiuni de consiliere vocațională, 161 de sesiuni de evaluare și consiliere psihologică.
Tinerii au participat și la 28 de ateliere de grup, pe diverse teme din domeniul dezvoltării personale.

 
“După trei ani plini de provocări în care am gândit contexte inovative de învățare și am facilitat cele mai potrivite perechi mentori-tineri, echipa de la The Social Incubator își face bilanțul în proiectul Match MEntor. Deși Match MEntor se încheie, relațiile consolidate în timp între mentori și tineri continuă și aduc sprijin și bucurie în viețile mentorilor și alte tinerilor. Credem că în anumite cazuri, mentorii și tinerii și-au construit relații “pe viață”. Mulțumim pentru susținere, Fundația Comunitară București și IKEA România!”, a declarat Adriana Preda, Director Executiv Asociația The Social Incubator.








***
Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative.

Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate.

În 8 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 42 de proiecte implementate în 28 de județe, 8724 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 1619 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.