Evenimentul marcheaza lansarea „Planului strategic de dezvoltare a domeniului social in municipiul Satu Mare pana in 2020”, rezultat al unui efort extraordinar al majoritatii ONG-urilor si institutiilor ce activeaza in domeniul social la Satu Mare, ghidat de dorinta de a gasi rezolvarea pe plan local a problemelor cu care se confrunta persoanele aflate in dificultate. Documentul strategic propus este rezultatul final al unui proces ce a durat cinci luni si care a imbinat doua mari componente: workshop-urile cu reprezentantii din mediul ONG si cel institutional care au dezbatut si au construit impreuna fiecare parte componenta a acestei strategii si cercetarea sociala cu tema „Evaluarea serviciilor sociale, prioritizarea nevoilor de servicii, utilizarea eficienta a resurselor pe plan local”. De asemenea, strategia are la baza rezultatele studiului „Evaluarea nevoilor si a accesibilitatii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”, realizat in 2015 ce a urmarit sa identifice situatia cu care se confrunta persoanele aflate in dificultate din Satu Mare.
 
Planul strategic de dezvoltare a domeniului social in municipiul Satu Mare identifica prioritatile privind dezvoltarea serviciilor sociale, analizeaza modalitatile de corelare a nevoii de servicii sociale cu resursele financiare necesare, formuleaza obiectivele strategice, masurile de dezvoltare, prioritatile strategice si planul de actiune privind dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul municipiului Satu Mare pana in anul 2020. 
 
Elaborarea acestui document strategic a reprezentat cea de a treia mare etapa de actiune a Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea si combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare – GIPEX, constituit in septembrie 2014 la initiativa Asociatiei Stea. Prin acest grup de lucru intersectorial, 26 de organizatii si institutii satmarene si-au propus sa dezvolte un cadru comun de actiune menit sa creasca capacitatea de interventie la nivel local pentru a raspunde nevoilor grupurilor vulnerabile si sa promoveze implicarea comunitatii in prevenirea si rezolvarea problemelor din domeniul social. Scopul GIPEX este identificarea de solutii adecvate de crestere a accesului grupurilor vulnerabile la serviciile sociale si de baza existente in comunitate, printr-o abordare integrata a nevoilor beneficiarilor, in vederea prevenirii si depasirii situatiilor de dificultate. De asemenea, grupul de lucru isi propune sa contribuie prin diferite tipuri de actiuni la combaterea discriminarii, promovarea cetateniei active, a solidaritatii sociale si cristalizarea unui mediu favorabil dezvoltarii sectorului ONG. 

Membrii Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea si combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare sunt : Asociatia Stea; Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare; Politia Locala a Municipiului Satu Mare; Directia de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Satu Mare; Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Satu Mare; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare; Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Satu Mare; Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Satu Mare; Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare; Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala; Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare; Directia de Sanatate Publica Satu Mare; Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare; Serviciul de PROBATIUNE Satu Mare; Penitenciarul Satu Mare; Inspectoratul Judetean de Politie Satu Mare ; Inspectoratul de Jandarmi Judetean Satu Mare ; Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Satu Mare; Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania, structura teritoriala Satu Mare; Organizatia CARITAS a Diecezei Satu Mare; Fundatia FARA Romania Filiala Foyer Satu Mare; Fundatia Hans Lindner, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania, filiala Satu Mare Crucea Rosie Romana, fliala Satu Mare, Asociatia Frères Europa si Asociatia Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului.
 
In procesul de construire a planului strategic de dezvoltare a domeniului social, membrilor GIPEX s-au alaturat si alte 5 organizatii satmarene :Asociatia Copii – Satu Mare; Asociatia Satul de Lut; Asociatia Satmareana pentru Promovarea Sanatatii Mentale; Asociatia Langdon-Down Transilvania si Clubul Sportiv Okinawa. 
 
„Suntem increzatori ca drumul trasat de echipa care a lucrat la aceasta strategie are o fundatie puternica si va ghida pe termen lung deciziile si actiunile actorilor locali pentru a face mai buna viata persoanelor aflate in dificultate. Multumim tuturor celor care au ales sa se implice in construirea acestui document strategic si avem speranta ca vom continua sa lucram impreuna la fel de motivati, cooperanti si determinati pe perioada de implementare a planului de actiune, astfel incat, prin parteneriat, viziunea noasta comuna sa devina realitate:

<Comunitatea satmareana e capabila sa ofere un pachet integrat de servicii tuturor persoanelor aflate in nevoie, in care fiecare actor social isi asuma rolul si actioneaza complementar, valorizand relationarea si responsabilitatea, astfel incat fiecare membru al comunitatii sa poata duce o viata demna.>” a declarat Cristina Bala, managerul proiectului si director al Asociatiei Stea.

In perioada urmatoare, documentul propus va intra intr-un proces de dezbatere publica, oferind posibilitatea oricarui factor interesat sa aduca completari sau sa propuna modificari. Aceasta este o etapa importanta din procesul coordonat de catre Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare, cu sustinerea tuturor organizatiilor si institutiilor care au contribuit la construirea acestui plan strategic, prin care acesta va fi propus spre aprobare autoritatilor locale, pentru a deveni intr-adevar strategia unitara ce aduce impreuna si potenteaza eforturile tuturor partilor interesate pentru o dezvoltare durabila a domeniului social cu impact major asupra bunastarii comunitatii satmarene.
 
„Planul strategic de dezvoltare a domeniului social in municipiul Satu Mare pana in 2020” a fost realizat in cadrul proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de Asociatia Stea in parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare, Politia Locala a municipiului Satu Mare si Directia de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Satu Mare, in perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro).

###
Despre Asociatia Stea
Asociatia Stea este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
 
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, manager proiect, sau va rugam sa accesati : www.asociatiasteasm.ro