În contextul pandemiei de Covid-19, Fundația Conservation Carpathia a răspuns nevoii de ajutor a bătrânilor și persoanelor nevoiașe din comunitățile din Rucăr, Lerești, Dâmbovicioara, Valea Mare-Pravăț, Stoienești, Cetățeni, Nucșoara, Arefu, județul Argeș și Runcu, Moroieni, județul Dâmbovița. Timp de 8 săptămâni fundația a donat peste 4600 de pachete cu produse alimentare și de igienă esențiale, aceasta fiind ultima săptămână de desfășurare a campaniei Hrană pentru bătrânii din sud-estul Munților Făgăraș. 
 
În data de 2 aprilie, pe fondul stării de urgență a României și a dificultăților vârstnicilor în aceste condiții, Fundația Conservation Carpathia a inițiat, dezvoltat și implementat una dintre cele mai importante campanii de întrajutorare a oamenilor din zona sudică a Munților Făgăraș. În cele 8 săptămâni de campanie, au fost distribuite peste 4600 de pachete cu o frecvență de 600 de pachete pe săptămână. Acestea au fost realizate cu ajutorul voluntarilor din comunitățile locale și au ajuns la destinatari prin intermediul rangerilor FCC și cu sprijinul logistic al autorităților locale. 
 
Pachetele distribuite au conținut alimente de bază cum ar fi orez, zahăr, mălai, ouă, ulei, fructe și legume de sezon sau conservate, brânzeturi, miere și produse de igienă, esențiale în această perioadă. În contextul Sărbătorilor Pascale, bunicii au primit toate cele necesare unei mese de sărbătoare (carne de miel, drob, ouă înroșite, cozonac). Toate produsele au fost achiziționate în procent de peste 75% de la micii producători locali, cu atenție la nevoile oamenilor în vârstă, dar și cu atenție la amprenta de carbon pe care o au aceste produse și ambalajele lor, respectând o politică strictă de mediu. 

56 de donatori și peste 100 000 € într-o lună
Această campanie nu ar fi fost posibilă fără sprijinul celor 56 de donatori diferiți care au susținut dezvoltarea și mărirea numărului inițial de beneficiari. Astfel, a fost strânsă suma de 108 346 € (524,394 RON) care a permis prelungirea campaniei până în această săptămână, inclusiv. Pe aceasta cale, fundația mulțumește tuturor celor care au venit în sprijinul lor și au adus un zâmbet pe chipul bunicilor din Făgăraș. 
 
Însă această campanie nu a reprezentat o gură de aer doar pentru beneficiarii pachetelor, dar a însemnat și un real ajutor adus micilor producători locali  de la care au fost achiziționate majoritatea produselor din pachete. Astfel, peste 404 000 RON  din valoarea totală a cumpărăturilor au rămas în comunitatea locală. Este nevoie să facem cumpărăturile de la producători locali, micii producători locali, astfel asigurându-ne că banii sunt investiți în economia locală, ceea ce susține locuri de muncă și creează surse de venit pentru fermierii mici în această perioadă dificilă. Implicarea lor în cadrul acestei acțiuni este primul pas al fundației către dezvoltarea unui sistem care să ajute și să valorifice în mod pozitiv agricultura tradițională locală, pe termen mediu și lung.

Un mediu sănătos înseamnă o comunitate sănătoasă
Fundația Conservation Carpathia este una dintre cele mai importante fundații românești de conservare a naturii. De peste 10 ani lucrează pentru a construi un mediu în care natura trăiește și sprijină în mod durabil comunitățile locale din vecinătate. Implicarea fundației în aceste acțiuni de sprijinire a venit exact în contextul în care aceste aspecte sunt strâns legate și trăiesc în comuniune. 
 
Din păcate, modul în care am trăit și am gestionat natura din jurul nostru, nu mai poate continua în același mod ca în ultimii 50 de ani. Calitatea mediului se degradează văzând cu ochii, iar viața și calitatea vieții noastre, ca locuitori și beneficiari direcți ai naturii, se degradează în același ritm. Este nevoie urgentă de acțiuni responsabile, este nevoie să încetăm să exploatăm natura ca pe un dar firesc și infinit și să respectăm mai mult bogățiile cu care această țară, planetă a fost binecuvântată. Mâine se decide azi!

l www.carpathia.org l

Credit foto: (c) Conservation Carpathia_Georgiana Catan